VIDEO: Kiska sa pustil do Nočných vlkov. Únos Vietnamca označil za medzinárodnú blamáž

31.07.2018 | 15:49
  0
Noční vlci podľa prezidenta predstavujú pre Slovensko bezpečnostné riziko.

Podľa slovenského prezidenta nie sú Noční vlci žiadni neškodní milovníci motoriek. Únos Vietnamca má podľa neho pre Slovensko už rozmery medzinárodnej blamáže.

„Noční vlci sa po boku špeciálnych jednotiek ruskej armády zapojili do vojenských operácií na Kryme,” vyhlásil dnes počas prejavu prezident Andrej Kiska.

Pripomenul, že viacerí členovia motorkárskeho klubu za to dostali v Rusku štátne vyznamenanie. Podľa jeho slov predstavujú bezpečnostné riziko pre Slovensko.

„Zakladateľ Nočných vlkov sa pre účasť na anexii Krymu ocitol na sankčnom zozname a nesmie vycestovať do žiadnej z členských krajín Európskej únie,“ uviedol prezident.

Zdôraznil, že to nie sú žiadni neškodní milovníci motoriek. „Noční vlci sú nástrojom režimu, ktorý sa podieľal na zabratí územia susednej krajiny,“ povedal ďalej s tým, že Slovensko anexiu Krymu Ruskom neuznalo.

„Pôsobenie motorkárskeho gangu je vzhľadom na tieto okolnosti zjavným bezpečnostným rizikom pre našu krajinu. Založenie takzvaného európskeho sídla Nočných vlkov na Slovensku je zároveň výsmechom oficiálneho postoja Slovenskej republiky k anexii Krymu a ruskej politiky,“ vyhlásil.

Andrej Kiska vyjadril rozhorčenie nad slovami policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý mu dnes povedal, že polícia nemôže konať, ak nedochádza k porušeniu zákona.

Odkázal vláde, aby sa len neprizerala

„Domnievam sa, že čakať kým spolok, slúžiaci cudziemu štátu, začne na území Slovenskej republiky porušovať zákon, je úbohá bezpečnostná stratégia,“ dodal prezident.

Vyzval vládu, aby bezpečnostným zložkám vytvorila všetky potrebné podmienky na účinný zásah proti pochybným spolkom, ktoré sa rozťahujú po našej krajine.

K únosu Vietnamca

Kiska sa dotkol aj únosu vietnamského podnikateľa, na ktorom sa podľa nemeckých medií malo podieľať aj Slovensko, keď poskytlo vládny špeciál.

„Sme svedkami zahmlievania, alibizmu, zavádzania verejnosti a vyhovárania sa na nemecké orgány,“ myslí si Andrej Kiska. Opýtal sa, či sa skutočne o tom, čo sa na Slovensku stalo, musíme dozvedieť od nemeckých vyšetrovateľov.

„To rozhodne neprispieva k zvyšovaniu už aj tak nízkej dôvery verejnosti k polícii, orgánom činným v trestnom konaní, v schopnosti štátu zaistiť spravodlivosť.“

Táto kauza má podľa Kisku už rozmer medzinárodnej blamáže a podľa jeho mienky môže mať vážne dôsledky na dôveru vo vzťahu medzi Slovenskom a Nemeckom.

Očakáva, že sa o vyšetrovaní podozrení z medzinárodného únosu slovenským vládnym lietadlom dozvie od slovenských vyšetrovateľov a nie od nemeckých.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti