VIDEO: Kaliňák bol kvôli kauze Vietnamca na detektore lži, ktorý absolvoval aj Matovič

07.08.2018 | 15:47
  0
Exminister vnútra odpovedal na štyri otázky týkajúce sa únosu.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v zásadnom vyhlásení na brífingu povedal, že absolvoval detektor lži. Jeho odpovede na otázky súvisiace s prípadom boli vyhodnotené ako pravdepodobne pravdivé.

Nebol na polícii, pretože podľa by to bolo nedôveryhodné pre verejnosť, keďže tento rezort dlhé roky viedol. Kaliňák dodal, že bol u rovnakého experta na detektore lži, ktorý absolvoval aj jeho opozičný líder Igor Matovič.

„Máme detektor lži na kriminalisticko-expertíznom ústave alebo na Národnom bezpečnostnom úrade. Predpokladal som však, že by ste oba označili za zmanipulované, nakoľko som dlhé roky tento rezort viedol. Preto som vybral experta, u ktoré v minulosti test absolvoval aj Igor Matovič a ktorého výsledky ste vtedy akceptovali," povedal Kaliňák.

Detektor lži vyhodnotil, že bývalý minister hovoril pravdu. "Tento prípad nie je len útok na moju osobu, ale aj na krajinu. Preto som absolvoval detektor lži. Teraz je na rade Denník N. Vyzývam redakciu, aby sa rovnako zodpovedne postavila k tejto téme," vyhlásil Kaliňák.

"Je absurdné, že sa Robert Kaliňák snaží vyviniť zo zločinu únosu testom na detektore lži u človeka, ktorý podnikal s dcérou Vladimíra Mečiara, rovnako podozrivého z únosu Michala Kováča mladšieho," uviedol Matovič s tým, že kým jemu v roku 2014 určili médiá, u koho má absolvovať test na detektore lži, Kaliňák si túto firmu zaplatil sám.

Kaliňák odpovedal na detektore lži na štyrí zásadné otázky:

1. Vedeli ste v čase návštevy vietnamského ministra o únose občana Vietnamu? 
Nie.

2. Pomáhali ste organizovať únos občana Vietnamu? 
Nie.

3. Dávali ste pokyny zamestnancom ministerstva vnútra, aby pomáhali organizovať únos občana Vietnamu?
 Nie.

4. Mali ste informáciu o tom, že omámený a zbitý občan bol preložený do auta kolóny delegácie vietnamského ministra?
 Nie.

Všetky štyri odpovede expert vyhodnotil ako pravdepodobne pravdivé.

Denník N: Kaliňák nevyvrátil zistenia

Exminister zároveň vyzval redakciu Denníka N, aby sa k zverejneným informáciám postavila rovnako zodpovedne. Novinárka Monika Tódová ako prvá priniesla informácie o tom, že slovenskí policajti údajne mali vedieť o únose Vietnamca v čase návštevy vietnamskej delegácie na Slovensku.

„Ja som svoj sľub splnil, myslím si, že teraz je na ťahu Denník N, ktorý túto obludnú lživú hru smerom k mojej osobe, vláde i Slovensku rozpútal," vyzval Kaliňák s tým, že Denník N doteraz nepreukázal dôveryhodnosť zverejňovaných informácií.

Šéfredaktor denníka Matúš Kostolný nevidí dôvod, aby poslanec Kaliňák redakciu k čomukoľvek vyzýval. „Tu nejde o to, čo si myslí a nemyslí Denník N. Bolo vyšetrovanie v Nemecku, prokuratúra a súdy hovoria jasne. Nemajú pochybnosť o tom, že Slovensko bolo súčasťou únosu, zmapovali pohyb dodávok aj odlet vládnym špeciálom," reagoval pre Aktuality.sk Kostolný.

Dodal, že tieto konkrétne fakty nevyvrátili ani výsledky Kaliňákovho testovania. „Tie štyri otázky smerovali k organizovaniu únosu a to tak naozaj nemuselo byť, ale jeho odpovede nevyvrátili viaceré zistenia nemeckých orgánov," upozornil šéfredaktor.

Únos Vietnamca

Kauza únos sa týka vietnamského podnikateľa a bývalého politika Trinh Xuan Thanha, ktorý vlani žiadal o azyl v Nemecku potom ako ušiel z domoviny. Koncom júla ho však z Berlína uniesli príslušníci vietnamskej tajnej služby, čo vyplýva z informácií zverejnených v nemeckých médiách odvolávajúcich sa na výsledky vyšetrovania.

Podľa nich a záznamu GPS signálu v dodávke, ktorú si jeden z Vietnamcov žijúci v Prahe, požičal, Thanha z Berlína viezli cez Brno do Bratislavy. Dodávka stála aj pred vládnym hotelom Bôrik.

Podľa svedectiev policajtov sprevádzajúcich vietnamskú delegáciu, ktorá v hoteli Bôrik rokovala v tom čase so slovenskými zástupcami vrátane ministra Roberta Kaliňáka, tam z požičanej dodávky preložili uneseného Thana do policajného vozidla, ktoré neskôr odišlo na bratislavské letisko. Tieto informácie vyplývajú z článku zverejneného v Denníku N.

Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák požičal vietnamskej delegácii vládny špeciál. Práve v ňom mali podľa už skôr zverejených informácií uniesť Thana zo schengenského priestoru.

Zdroj: hnonline.sk / aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti