VIDEO: Jedny z najhorších nepokojov v Paríži: Anarchisti demolovali, čo im prišlo do cesty

02.05.2018 | 07:46
  0
Zišlo sa tam viac ako tisíc prívržencov krajne ľavicového Čierneho bloku, ktorí podpálili prevádzku spoločnosti McDonald's, poškodili predajňu automobilov a spôsobili ďalšie materiálne škody.

Jedny z najhorších nepokojov za niekoľko mesiacov v zažila v utorok popoludní francúzska metropola Paríž. Zišlo sa tam viac ako tisíc prívržencov krajne ľavicového Čierneho bloku, ktorí podpálili prevádzku spoločnosti McDonald's, poškodili predajňu automobilov a spôsobili ďalšie materiálne škody. Polícia zadržala takmer 200 členov bloku, pričom u troch z nich sa našli zbrane v nelegálnej držbe, uviedla televízia BFM TV.

Maskovaní ľavicoví anarchisti počas pochodu ulicami Paríža vykrikovali slogany ako "Zobuď sa, Paríž!" či "Všetci nenávidia políciu!". Polícia proti nim nasadila vodné delá a slzný plyn. Pri zásahu utrpeli zranenia najmenej štyri osoby vrátane jedného policajta.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na násilnosti povedal, že ich pôvodcovia budú "identifikovaní a bratí na zodpovednosť". Predseda opozičných Republikánov Laurent Wauquiez označil nepokoje za "zlyhanie štátu".

Vo Francúzsku sa v utorok za účasti desaťtisícov ľudí konali aj pokojné prvomájové demonštrácie organizované odborármi. Na celoštátnej úrovni sa ich podľa odborového zväzu CGT zúčastnilo 210.000 ľudí, polícia odhadla počet demonštrantov na 143.500. V Paríži podľa polície prišlo na tradičný odborársky pochod 20.000 ľudí, zväz CGT hovoril o 55.000 účastníkoch.

Prvomájové odborárske demonštrácie boli tento rok zamerané hlavne proti reformám presadzovaným prezidentom Macronom. V Paríži ich účastníci protestovali okrem iného proti "spochybňovaniu sociálnych výdobytkov".

V uplynulých týždňoch zažilo Francúzsko vlnu štrajkov zameraných najmä proti Macronovým plánom na reštrukturalizáciu štátnej železničnej spoločnosti SNCF.

Zdroj: tvnoviny.sk/euronews


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti