VIDEO: Gruzínskeho exprezidenta naháňali na streche tajní agenti

05.12.2017 | 13:05
  0
Ukrajinská tajná služba zatkla v Kyjeve bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho. Jeho priaznivci ho vyslobodili.

Exprezident, ktorý sa po ukrajinskom prevrate v roku 2014 stal neskôr guvernérom Odeskej oblasti, je podozrivý zo spolupráce s kriminálnou organitáciou a taktiež z pokusu o zosadenie ukrajinského ústavného systému.

Bezpečnostné zložky vnikli do jeho bytu v utorok ráno, aby politika zatkli a vykonali domovú prehliadku. Saakašvili sa počas akcie pokúsil utiecť po streche budovy, v ktorej sa nachádzal jeho apartmán. Podľa ukrajinského portálu LB.ua sa agentom SBU vyhrážal, že skočí zo strechy. Na miesto prišli aj záchranári s rebríkom.

„Porošenko je zlodej. Porošenko je zradca Ukrajiny. Vyzývám Ukrajincov, aby nedopustili moje zatknutie!“ kričal zo strechy Saakašvili.

Policajti ho nakoniec spacifikovali a z budovy vyviedli v putách. Na mieste sa zhromaždili jeho stúpenci, ktorí agentom chceli zabrániť v jeho transporte.



„Chcú ma uniesť, pretože som povstal, aby som chránil ukrajinský ľud. Chceli to urobiť tajne, ale nestalo sa tak,“ odkázal davu ľudí, ktorý sa zhromaždil na ulici.

Podľa informácii spravodajského portálu RT sa jeho priaznivcom podarilo Saakašviliho z prevážajúceho auta oslobodiť a následne vošli do nabližšieho kostola. Tam bývalý guvernér svojich priaznivcov vyzval, aby išli na námestie Majdan a pomohli zvrhnúť ukrajinského prezidenta.

Polícia v snahe Saakašviliho sa znovu zmocniť, použila proti jeho podporovateľom slzotovrný plyn.

Bývalý gruzínsky prezident zvolal v nedeľu do ukrajinskej metropoly demonštráciu za odovolanie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý mu paradoxne v roku 2015 umožnil stať sa gubernátorom Odeskej oblasti a udelil mu ukrajinské občianstvo. V júli tohto roku sa však rozhodol Saakašvilimu občianstvo odňať. Ten potom krátko na to odcestoval do Spojených štátov. Koncom augusta Saakašvili vyhlásil, že ukrajinské a gruzínske orgány ho plánujú obviniť z prípravy štátneho prevratu v Gruzínsku.

V septembri prekročil ilegálne poľsko-ukrajinskú štátnu hranicu. V úmysle mal dostať sa vlakom z poľského mesta Przemyšl do ukrajinského Ľvovu. Ešte pred tým pracovníci poľských železníc oznámili, že súprava nebude vypravená zo stanice, kým ju neopustí "osoba bez povolenia vstúpu na ukrajinské územie". Nakoniec sa mu aj s podporov svojich priaznivcov podarilo na územie Ukrajiny dostať.

Gruzínsky exprezident je vo svojej krajine okrem iného stíhaný aj za spreneveru štátneho majetku a zo zodpovednosti za násilné potlačenie protestov.

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti