VIDEO: Gašpar z funkcie policajného prezidenta neodstúpi

17.04.2018 | 11:07
  0
Prezident policajného zboru vyhlásil, že okrem Kisku po jeho odvolaní volajú predstavitelia mimovládok a tí, ktorí odmietajú diskusiu.

Tibor Gašpar zatiaľ ostáva vo funkcii policajného prezidenta. Oznámil to na tlačovej konferencii s tým, že je profesionál, nepolitik a zodpovednosť za jeho pôsobenie musí zobrať do rúk minister vnútra. Ak ho požiada, aby odišiel, urobí to.

"Sám si tú žiadosť o odchod z funkcie nedám. Urobím tak, až keď o to budem požiadaný, resp. ak ma minister vnútra odvolá," avizoval. Gašpar si zároveň nemyslí, že on ako osoba je ten, kto polarizuje spoločnosť.

"Odpolitizovanie polície, po ktorom sa toľko v uliciach volá, je paradoxne v rámci hesiel vo vzťahu k mojej osobe politické. Nemyslím si, že tu rozhodujú argumenty a zdravý rozum, ale hrá sa na emócie a vytvára sa nefunkčný obraz Policajného zboru," povedal.

Po šiestich rokoch, čo riadi políciu, to považuje za neprijateľné a pociťuje to ako osobnú krivdu. "Z úcty k tisícom policajtov a k mojej rodine sa potrebujem sčasti obhajovať," poznamenal a poukázal na pozitívne policajné výsledky a štatistiky, rozloženia zločineckých skupín, ako aj na kroky, ktoré počas svojho pôsobenia vykonal.

„Bol by som proti sebe a svojej 6-ročnej práci. Dobojujem tento boj do konca,“ povedal.

„Už nie je možné mlčať, musím sa vyjadriť k tomu, ako vnímam dianie v spoločnosti a okolo mojej osoby,“ povedal na úvod Gašpar s tým, že nie je stotožnený s tým, v akých súvislostiach sa spomína jeho meno.

Vyhlásenie o demisii ministra vnútra označil za prekvapujúce. „Na mojej osobe nemôže padať a stáť spoločnosť, vláda. Vo svojej dobre rozbehnutej práci mohol Tomáš Drucker pokračovať,“ konštatoval policajný prezident. Za krátky čas ministrovania sa mu podľa jeho slov podarilo dotvoriť zákon, ktorý rieši výber nového policajného prezidenta a spomenul aj pripravované zmeny v policajnej inšpekcii. Druckerovi sa poďakoval za konštatovanie, že ako policajný prezident pracoval dobre.

Gašpar sa poďakoval aj premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý cez víkend konštatoval jeho profesionalitu a odbornosť.

„Ak niekto polarizuje spoločnosť, nie som to ja, nerobím výroky, nie som politik. Som policajt profesionál. Tí, ktorí volajú po mojom odchode, odmietajú diskusiu, vyjadrujú sa neodborne len v nejakej hystérii,“ povedal Gašpar. Podľa jeho slov ide o predstaviteľov mimovládok či prezidenta Andreja Kisku.

„Vytvárajú pseudodôvody k mojej osobe, aby som odstúpil pod tlakom a pustili sa do kritiky policajného zboru ako celku. Nemyslím si, že tu rozhodujú argumenty, hrá sa na emócie. Vytvára sa obraz nefunkčného policajného zboru,“ uviedol Gašpar.

Podľa Tibora Gašpara budú vyšetrovateľ a prokuratúra čoskoro informovať o progrese vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.


Zdroj: hnonline.sk / pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti