VIDEO: Fico na sneme Smeru kritizoval Kisku, médiá, opozíciu a občianskych aktivistov

26.04.2018 | 20:02
  0
Bývalý premiér predniesol vo štvrtok svoj prejav v Častej - Papierničke.

Strana Smer-SD nie je na jedno použitie. Prekonala mnoho krízových situácií, ale vždy sa vrátila naspäť. Vyhlásil to jej predseda Robert Fico na pracovnom sneme v Častej - Papierničke. Verí, že sa to zopakuje. Vo svojom príhovore opäť kritizoval médiá, opozíciu, občianskych aktivistov a prezidenta SR Andreja Kisku.

„Nikam neodchádzame. Zmobilizujeme sa a nedáme sa zastrašiť. Budeme sa biť o to, aby sme presadili naše sociálne videnia. Nedovolíme, aby amatéri so svojimi naivnými ekonomickými predstavami ohrozili sociálne postavenie našich občanov. My všetci sme pripravení zodpovednou sociálnou politikou sa znovu pobiť o život a dôstojnú perspektívu ľudí na Slovensku,“ odkázal Fico neprajníkom v príhovore v úvode snemu.

Budúce dva roky budú podľa jeho slov rokmi zvyšovania platov. „Razantne chceme zvýšiť minimálnu mzdu, platy v štátnom a verejnom sektore, platy učiteľov a zdravotných sestier. Sme sociálnou alternatívou pre Slovensko a sme zárukou, že budeme urýchľovať približovanie sa k priemeru životnej úrovne v Európskej únii,“ doplnil Fico s tým, že dostať ju chce na úroveň 85 percent do konca roka 2020, pričom dnes je na úrovni 78 - 79 percent.

Fico pripomenul viaceré opatrenia, ktoré jeho vláda zrealizovala, pochválil sa znížením nezamestnanosti, razantným zvýšením minimálnej mzdy či vlakmi zadarmo. „Robíme aj chyby, ale robíme aj obrovský kus dobrej práce, za ktorou si budeme stáť,“ zdôraznil.

Spomenul aj svoju abdikáciu z funkcie premiéra. „Nebol to prejav slabosti, ale zodpovednosti voči koaličnému partnerovi,“ vyhlásil a pripomenul, že počas nedávnej vládnej krízy hrozil Most-Híd odchodom z koalície a na stole boli aj termíny predčasných volieb. Zdôraznil, že vďaka udržaniu súčasnej vlády nie je dnes na Slovensku chaos v podobe opozičných lídrov Richarda Sulíka (SaS), Igora Matoviča (OĽaNO) či Borisa Kollára (Sme rodina). Za to ho kolegovia odmenili potleskom.

Fico zároveň deklaroval plnú dôveru premiérovi Petrovi Pellegrinimu. „Peter má moju plnú dôveru a môže sa plne sústrediť na agendu predsedu vlády,“ poznamenal Fico, ktorý sa chcel naplno venovať strane, chodiť medzi ľudí a počúvať ich. Domnieva sa, že rozdelenie funkcií predsedu vlády a strany, a teda tento tandem bude prospešný.

Fico prevažnú časť prejavu venoval kritike médií, opozície, prezidenta Kisku, ale aj občianskych aktivistov. „Absolútne odmietam, aby traja aktivisti diktovali najsilnejšej strane, koho má navrhnúť na ministra vnútra,“ zdôraznil Fico. Kisku kritizoval za jeho konanie počas vládnej krízy. Ficovi sa nepozdávalo, že priamo zasahoval do zloženia vlády. Prezident podľa neho postupoval na hrane ústavy. Hlavu štátu kritizoval aj za jej výroky na adresu policajného prezidenta.

Médiá obvinil z dezinformácií, liberálne denníky sa podľa jeho slov dnes správajú ako politické strany. „Zastrašujú našich voličov a snažia sa umelo vytvoriť deliaci čiaru medzi mnou a predsedom vlády,“ podotkol Fico, ktorý sa nevyhol ani kritike opozície. Strane SaS pripomenul Sulíkovo „nepodarené“ odvodové koliesko či kauzu odpočúvania na ministerstve obrany. Kollára zas spojil s mafiou.

Zdroj: info.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti