VIDEO: EÚ je zlo, potrebuje revolúciu

19.09.2018 | 09:10
  0
Český exprezident Václav Klaus zavítal do verejnoprávneho Českého rozhlasu. V štúdiu zasadol za stôl a spustil ostrú delostreleckú prípravu na útok na Brusel a Berlín. Európsku úniu označil za zlo, s ktorým je potrebné čo najskôr skoncovať. A to nebolo zďaleka to jediné, čo zaznelo z jeho úst.

Václav Klaus bol vo vysielaní Českého rozhlasu veľmi kritický k tomu, čo sa deje v Nemecku, konkrétne v Chemnitzi, kde pred pár týždňami dvaja žiadatelia o azyl ubodali nemeckého občana. „To je tragédia, čo sa v tom Nemecku deje. A ľudia na to reagujú. A to, čo si dovoľuje nemecká politická elita na čele s pani kancelárkou Merkelovou, teda hovoriť, že tam protestujú nejakí radikáli, to si myslím, je taká faloš a také nevysvetlenie podstaty reálneho problému, že sa s tým nemôžem zmieriť. Preto ma to veľmi hnevá," začal Klaus zostra.

Klaus pripúšťa, že sa demonštrácií zúčastňujú aj pravicoví extrémisti, ale väčšinu demonštrujúcich podľa neho tvoria obyčajní slušní Nemci. A on vraj jednoznačne stojí na ich strane. Zvlášť, keď na týchto slušných Nemcov útočia ľavicoví radikáli zo zoskupenia Antifa. Antifa protestuje aj proti akciám Alternatívy pre Nemecko (AfD). „A najmä proti akciám, kde som ja," podotkol exprezident.

Merkelová sa podľa Klausa dopustila smrteľnej chyby, keď otvorila brány Nemecka migrantom. Klaus síce uznáva, že masovú migráciu mohlo spustiť niečo iné, nielen Merkelovej slová, ale tie slová zazneli, migrantov to povzbudilo a dnes podľa neho sledujeme Európu, aká bola a aká je. Túto otázku by pritom vôbec nespájal s vojnovými utečencami. Dnes sledujeme masovú migráciu, ktorú niekto postrkáva, niekto organizuje. Klaus o tom nepochybuje. „V Európe sa pre úplne tragicky mylnú ideológiu multikulturalizmu v podstate vytvára falošný dopyt po migrantoch. A ja mám hrôzu, že európske elity sa preto snažia Európu zmeniť a chcú ju ,nariediť´ ľuďmi z iných kultúr," hovorí.

EÚ potrebuje revolúciu
Ale prečo by to tieto elity robili? „Pretože nenávidia tú liberálnu a demokratickú Európu v tom zmysle, ako sa utvárala," ponúkol odpoveď Klaus. Túto Európu vraj nenávidí časť politickej aj kultúrnej elity a podľa toho konajú.

Podľa Klausa si Nemecko idealizujeme, keď veríme, že sa poučilo zo svojej minulosti a dnes môže byť vzorom pre ďalšie štáty. Exprezident si myslí, že je to len mýtus. Realita vyzerá inak. Isteže sa Nemecko zmenilo, ale podľa neho sa po druhej svetovej vojne nezmenilo natoľko, ako by sa patrilo. Denacifikácia, ktorá sa uskutočnila, bola podľa jeho názoru pomalá, povrchná a nedôsledná.

A ako by to samo o sebe nestačilo, v Nemecku prebehla takmer neomarxistická revolúcia, počas ktorej sa označilo za vzor pre ostatné krajiny. Nemci sú vraj v podstate pyšní na svoje viny.

Klaus však v rozhovore slovne ostreľoval nielen Berlín. Na paškál si vzal aj Brusel. „Ja si myslím, že EÚ je zlo. Samozrejme. A čím skôr sa ukončí tá európska integrácia v dnešnej podobe a čím skôr dôjde k transformácii EÚ na nejaký demokratický a funkčný orgán, tým lepšie," zdôraznil. V tejto chvíli podľa neho nemáme lepšiu alternatívu, než je členstvo v EÚ alebo v NATO, ale to nič nemení na tom, že EÚ aj NATO môžeme zmeniť na obraz, ktorý by sme si priali. EÚ potrebuje zamatovú revolúciu. „Preboha, nech je zamatová, ako sme to urobili my. A nie ako v Chemnitzi, ale tú zásadnú zmenu potrebuje," zdôraznil exprezident.

Nakoniec došlo aj na otázku neprijímania migrantov. „Ja vnímam, že v českej vláde je dnes len jeden človek a to je predseda vlády, ktorý sa k tejto veci vyjadruje. Myslím si, že Jan Hamáček (ČSSD) to vidí veľmi odlišne a keby sa tam, nedajbože, dostal Miroslav Poche (ČSSD), tak už by to takto nebolo možné povedať," varoval Klaus. Táto česká vláda podľa jeho názoru nebráni migrácii, pretože podporuje prílev pracovníkov zo zahraničia s odôvodnením, že v Česku je málo pracovnej sily. Keby vláda nezmyselne nezamestnávala Čechov a Moravanov na zbytočných projektoch, tak by pracovnej sily zrazu bolo dosť a nemuselo by sa prijímať napríklad toľko pracovníkov z Ukrajiny.

Spomenul tiež otázku prijatia päťdesiatich sýrskych vojnových sirôt. „To je falošná hra," hovorí. „Keby túto otázku vopred niekto nevyhrotil, tak by tu 40 ľudí pokojne mohlo byť," uviedol exprezident s tým, že ide len o okrajovú otázku, ktorá odvádza pozornosť od oveľa väčšieho problému, od migračnej krízy.

Zdroj: parlamentnelisty.sk/ČRPlus


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti