VIDEO: Dzurinda mal strach z rozhodnutia bombardovať Srbsko a korupčnú Kauzu Gorila považuje za najlepší výsledok jeho vlády

28.11.2018 | 16:35
  0
Slová bývalého predsedu slovenskej vlády zazneli v dokumentárnom cykle Expremiéri, ktorého 5. časť odvysielala RTVS 26. novembra 2018.

Bombardovanie Srbska

„Mali ste aj strach niekedy ako premiér?“ spýtala sa Mikuláša Dzurindu dokumentaristka filmu.

„Hmm …Si pamätám, keď prišla depeša z americkej ambasády na stôl, keď žiadali Spojené štáty otvoriť priestor pre bombardovanie Miloševiča. Prezident niekde zmizol (zastupujúcim prezidentom bol v tom čase Mikuláš Dzurinda, ktorý spoločne s vtedajším predsedom parlamentu Jozefom Migašom od 30. októbra 1998 až do 15. júna 1999 vykonával prezidentské právomoci - pozn. IV), predseda parlamentu (Jozef Migaš) cítil, že nie je kompetentný rozhodnúť, tak mi to pristálo na stole … Vyhovel som, lebo som videl filmy, ako tam kántria starcov, deti a bolo mi jasné, že to treba zastaviť,“ obraňoval svoje rozhodnutie z marca roku 1999 s argumentom, že diplomatické úsilie sa vyčerpalo. 

Obrátili sme Slovensko naruby

V dokumentárnom cykle Expremiéri sa objavila aj pasáž, keď bývalý premiér diskutoval so študentmi. „Človek nemusí ísť do politky iba preto, že chce kradnúť alebo že sa chce vyvážať v bavoráku. Viete aj prečo môže ísť človek do politky? Aby menil veci. Viete aký je to fajnový pocit? … Prosto sme tú krajinu obrátili hore nohami. A toto je pocit, kvôli ktorému sa oplatí trápiť v politike. Buď vás to osloví alebo vás to neosloví. Keď vás to neosloví, nepchajte sa do politiky, lebo vás skorumpujú a budete frustrovaní,“ uviedol Dzurinda.

Jeden zo študentov mu vzápätí na to položil otázku, či Mikuláš Dzurinda niekedy zobral úplatok. Bývalý šéf SDKÚ sa najprv začudoval otázke a s humorom odpovedal, že nie. Neskôr však študentovi dohovoril, že podobnú otázku sa ho bez nejakej indície nemôže nikto opýtať. 

Kauza Gorila

Dzurinda sa vyjadril aj ku kauze Gorila, ktorú nepovažuje za kauzu svojej druhej vlády, ale jeden z najlepších výsledkov vlády, ktorej v rokoch 2002 až 2006 predsedal. „Za mojej vlády k týmto odhaleniam došlo,“ uviedol Dzurinda. Na otázku, prečo jeho vláda v kauze Gorila nekonala, expremiér uviedol, že Slovenská informačná služba „pracovala v utajení a nemala záujem ísť s bubnom na zajace a mala záujem dozvedieť sa čo najviac“. Dokumentaristka mu oponovala, či bolo nutné zo strany orgánov činných v trestnom konaní čakať, kým sa obchody s províziami zavŕšia.

„To nie je moja záležitosť, aby som vedel odpovedať, čo mali urobiť,“ reagoval podráždene bývalý ministerský predseda a dodal, že novinárka nechce porozumieť Kauze Gorila a on nemá čas ani záujem jej to vysvetlovať. 

Zdroj: InfoVojna / rtvs.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti