VIDEO: Český generál, ktorý bol šéfom Vojenského výboru NATO odsúdil Zemanov výrok o vyhubení novinárov

31.08.2018 | 19:01
  0
Spomenul aj Kuciaka, ktorému udelili cenu za výnimočnú službu verejnosti.

Český generál Petr Pavel odsúdil nedávny výrok prezidenta Miloša Zemana o tom, že sa českých novinárov ešte nepodarilo vyhubiť.

Podľa tohto vysoko postaveného vojaka a donedávna predsedu Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie sú takéto slová mimoriadne nepatričné. Na štvrtkové vyjadrenie českého generála počas odovzdávania cien Hanno Ellenbogenovej v Prahe upozornil v piatok server Hlídací pes.

Server vyspovedal Pavla, pretože v po anglicky prednesenom prejave v sále Kongresového centra ČNB povedal, že sa za Zemanove slová hanbí.

Cena pre Jána Kuciaka

Zemanovu nepatričnosť generál vyzdvihol predovšetkým v súvislosti s cenou za výnimočnú službu verejnosti, ktorú na tejto akcii udelili zavraždenému slovenskému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho partnerke Martine Kušnírovej.

"Bola tu prítomná jeho rodina a odovzdanie ceny bolo nielen veľmi emotívne, ale tiež vyznelo ako memento pre všetkých, ktorým leží na srdci sloboda tlače ako jeden z podstatných strážnych psov demokracie," povedal v krátkom rozhovore bývalý náčelník generálneho štábu s tým, že zavraždený novinár sa podieľal na vyšetrovaní korupcie na Slovensku.

"Myslím si, že v tomto kontexte bolo vyjadrenie prezidenta Zemana na adresu novinárov nie nešťastné, ale povedal by som, že mimoriadne nepatričné. Takéto vyhlásenie by sa rozhodne nemalo objaviť nielen v tomto kontexte, ale aj v žiadnom inom," dodal.

Blboun, Madagaskar a Maurícius

Ako uviedol spravodajský server Novinky.cz, Zeman slová o vyhubení novinárov, ktorých dlhodobo kritizuje, povedal v stredu po stretnutí s českými veľvyslancami na Pražskom hrade.

"Som presvedčený, že inteligencia českých novinárov je niekedy na úrovni dronta nelietavého (po česky: blboun nejapný), čo bol tvor žijúci na Madagaskare, ale bol právom vyhubený. Českých novinárov sa zatiaľ vyhubiť nepodarilo," zakončil Zeman svoj prejav k ambasádorom.

České médiá si všimli, že si hlava štátu zrejme splietla ostrov, na ktorom spomínaný nelietavý vták v minulosti žil. V skutočnosti nešlo o Madagaskar ale o Maurícius.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti