VIDEO: Bugár spoločne s Chmelom oznámil odštartovanie svojej prezidentskej kampane

24.09.2018 | 11:55
  0
Prezidentské voľby budú na jar budúceho roka, pravdepodobne v marci.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý kandiduje za prezidenta SR, už má viac ako 34.000 podpisov potrebných pre kandidatúru. Začína viesť kampaň, počas ktorej sa mieni stretávať s ľuďmi. Svoje šance vo voľbách vidí reálne napriek jeho maďarskej národnosti. Oznámil to na pondelkovej tlačovej konferencii v centrále strany Mosta-Híd spolu so šéfom petičného výboru Rudolfom Chmelom.

"Slovensko už dozrelo. Predtým, ak niekto kandidoval ako príslušník menšiny, držal sa hesla, nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. Situácia sa ale zmenila, preto si myslím, že príslušník menšiny, Maďar, má šancu," vyhlásil Bugár. Je podľa neho reálna šanca, že sa dostane do druhého kola volieb. Kampaň si bude Bugár financovať sám, prispeje aj strana a kolegovia.

Bugár nepovedal, kto ho nahradí, ak by v prezidentských voľbách uspel. "Hľadáme odpoveď aj na túto otázku. Máme určité riešenie, ale budeme o ňom hovoriť, keď sa to stane realitou," uviedol. Doplnil, že dnešným dňom zastavuje fyzický zber podpisov a začína kampaň. Počas víkendov chodí na stretnutia s ľuďmi. "Pýtajú sa na všetko, čo rezonuje v spoločnosti," poznamenal Bugár.

Chmel zdôraznil, že Bugár nekandiduje ako Maďar, ale ako občan SR. "Béla Bugár je politik zdravého rozumu, ktorý má zmysel pre zjednocovanie. Je politik aj do zlého počasia. Kedysi bola takáto kandidatúra istou utópiou, ale spoločnosť sa vyvíja. Dnes to je možnosť, ktorá sa môže premeniť na realitu," doplnil Chmel.

Vážna situácia na Slovensku aj v EÚ

Na Slovensku, ale aj v EÚ je podľa neho situácia vážna, existuje napätie v spoločnosti a preto je dôležité, aby mal budúci prezident skúsenosti, aby mohol prispieť k tomu, aby sa spoločnosť upokojila. Zároveň informoval o tom, že tento týždeň otvorí transparentný účet, kam aj on sám vloží peniaze, aj niektorí jeho kolegovia.

Podľa Bugára už majú v strane pripravené aj určité riešenie, kto by viedol stranu ďalej, ak by Bugár uspel a stal sa prezidentom. „Budeme o tom hovoriť vtedy, ak sa stane realitou prvá vec,“ dodal.

Takisto sa vyjadril aj k návrhu Smeru-SD k voľbe ústavných sudcov, ktorý by obišiel prezidenta. Bugár tento návrh už odmietol. „Takéto zásadné zmeny sa nedajú robiť tesne pred takouto zásadnou voľbou,“ povedal Bugár o návrhu, podľa ktorého by sudcov Ústavného súdu SR volil priamo parlament 90 hlasmi a prezidentovi by sa tak vzala kompetencia ich menovať.

Koaličná kríza podľa neho nemôže vzniknúť, pretože ak platí Koaličná zmluva, v prípade, že jedna strana navrhne niečo, čo nie je v programovom vyhlásení vlády, musia s tým súhlasiť aj zvyšné koaličné strany.

Kandiduje aj Harabin, Mistrík a Čaputová

Béla Bugár je zatiaľ jediným známym kandidátom na prezidenta spomedzi koaličných strán. Smer-SD by mal svojho kandidáta predstaviť ešte tento mesiac. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že národniari budú mať tiež vlastného kandidáta, dlhší čas hovorí o tom, že by mohla byť kandidátkou žena. V poslednom čase ale informoval, že ženy, ktoré oslovil, sa kandidovať nehrnú.

Prezidentské voľby budú na jar budúceho roka, pravdepodobne v marci. Andrej Kiska je vo funkcii do polovice júna 2019. Medzi záujemcov o najvyššiu ústavnú funkciu patrí advokátka Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), podporu strán SaS a Spolu má vedec Róbert Mistrík, Sme rodina postavila do súboja Milana Krajniaka, o post má záujem aj predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba.

Kandidovať sa chystajú aj František Mikloško, sudca Štefan Harabin, Radovan Znášik, analytici Juraj Zábojník a Eduard Chmelár, Róbert Švec zo Slovenského hnutia obrody, svedok únosu Michala Kováča ml. Oskar Fegyveres aj podnikateľka Bohumila Tauchmanová. Naposledy kandidatúru ohlásila riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.

Zdroj: 24hod.sk / SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti