VIDEO: Brutálne zatknutie protestujúcich stredoškolákov v čase protestov vyvolalo vo Francúzsku pobúrenie

07.12.2018 | 15:51
  0
Na záberoch, ktoré boli natočené vo štvrtok vo francúzskom meste Mantes-la-Jolie, je vidieť stredoškolákov kľačiacich na kolenách s rukami za hlavou v obkľúčení poriadkovej polície.

Zábery zobrazujúce údajne brutálne zatknutie stredoškolákov na predmestí Paríža vyvolali rozruch pred ďalšími protivládnymi protestmi, ktoré by sa mali vo Francúzsku odohrať už túto nedeľu. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Na záberoch, ktoré boli natočené vo štvrtok vo francúzskom meste Mantes-la-Jolie, je vidieť stredoškolákov kľačiacich na kolenách s rukami za hlavou v obkľúčení poriadkovej polície.

Video sa začalo rýchlo šíriť po sociálnych sieťach a vyburcovalo zástupcov odborov, ako aj extrémnej ľavice k obvineniu polície z neprípustnej brutality. Predák francúzskeho odborovej organizácie CGT - Philippe Martinez - v rozhovore pre denník Le Monde v tomto kontexte uviedol, že "deti nesmú byť bité".

Podľa piatkového vyjadrenia francúzskeho ministra vnútra Christopha Castanera bolo v Mantes-la-Jolieje zadržaných 151 ľudí, pričom niektorí z nich mali pri sebe zbrane. Dodal taktiež, že žiaden zo študentov nebol zranený.

V sobotu by v Paríži mali začať platiť prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré sú súčasťou snahy francúzskej vlády zabrániť ďalšiemu vypuknutiu násilia počas očakávaných protivládnych protestov.

Prívrženci hnutia "žltých viest" začali 17. novembra s blokádou ciest, križovatiek, nájazdov na diaľnice či dôležitých objektov alebo veľkoskladov pohonných hmôt, aby takto protestovali proti zvyšovaniu cien benzínu a nafty a poklesu kúpyschopnosti obyvateľstva, čo pripisujú opatreniam prijímaným vládou prezidenta Emmanuela Macrona. Protesty však postupne prerástli do násilností, ktoré sú najhoršie od roku 1968.

Zdroj: info.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti