VIDEO: Bosniansky Chorvát vypil pred sudcom v Haagu jed a zomrel

29.11.2017 | 14:21
  0
Medzinárodný trestný tribunál poslal bývalého politika na 20 rokov za mreže.

Počas čítania rozsudku Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holadskom Haagu vypil jed bosniansky Chorvát, ktorý je odsúdený za vojnové zločiny.

Bývalý politik, ktorý sa pred súdom zodpovedal za vojnové zločiny sa po vypočutí verdiktu napil z malej fľaštičky. Jeho obhajca povedal súdu, že obvinený "zobral jed." Predsedajúci sudca v reakcii na tento incident pozastavil zasadnutie súdu a nariadil, aby bol privolaný lekár.



Predtým, ako Slobodan Praljak požil jedovatú látku, si vypočul potvrdenie rozsudku, ktorým ho súd poslal za údajné vojnové zločiny v bosnianskom meste Mostar na 20 rokov do väzenia. Expolitik je jedným zo šiestich bývalých bosniansko-chorvátskych politikov, ktorí v Haagu čelia obvineniam.

"Slobodan Praljak nie je vojnový zločinec. S opovrhnutím verdikt odmietam," oznámil po verdikte sudcovi.

Praljak bol obvinený z toho, že v novembri roku 1993 nariadil zničenie mostu zo 16. storočia v meste Mostar. To podľa sudcov "spôsobilo neprimeranú škodu moslimskému civilnému obyvateľstvu." Jeho spoluobvinení boli v roku 2013 odsúdení za prenasledovanie a vraždu Moslimov počas bosnianskej vojny.

Priamy prenos zo súdu bolo krátko po Praljakovom vyhlásení prerušený. Sudca požiadal, aby sa jeho fľaštička použila ako dôkaz. Na miesto dorazili aj záchranári. Po prevoze do nemocnice však Praljak zomrel.

Minulý týždeň poslal Súd pre vojnové zločiny v Haagu na doživotie za mreže aj bývalého bosnianskeho generála Ratka Mladiča. Vinným ho zhliadol v desiatich z jedenástich bodov obžaloby, vrátane genocídy v súvislosti s masakrom, ktorý sa odohral v júli roku 1995. Prostredníctvom svojho syna Darka v reakcii na rozsudok vyhlásil, že "všetko je to lož" a že "ICTY nie je súd, ale komisia NATO".

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti