VIDEO: Americkí vojaci v Afganistane rozstrieľali civilné nákladné vozidlo s vodičom

11.01.2018 | 18:05
  0
Podľa americkej armády incident neodráža ľudskosť a profesionálny prístup svojich vojakov.

Na internete bolo zverejnené video, na ktorom americké komando v Afganistane strieľa do okna civilného nákladného auta, v ktorom sedí vodič. Incident vyvolal obavy v najvyšších miestach americkej armády.

Uvedený incident sa mal podľa portálu Politco odohrať v roku 2017. Video bolo na základe požiadavky centrálneho velenia americkej armády zo stránky YouTube stiahnuté, pretože nebolo autorizované.

Kontroverzný úsek má dĺžku len niekoľko sekúnd a zobrazuje v ňom obrnené vojenské vozidlo, ktorého posádku tvorí špeciálna jednotka.



Záznam pravdepodobne pochádza z kamery na prilbe. Ukazuje v ňom, ako zbraň vojaka smeruje najprv na kabínu nákladného vozidla a následne strieľa na vodiča.

Politico cituje veteránov špeciálnych operácií, ktorí tvrdia, že bez kontextu je ťažké tento incident posúdiť. Jeden z nich však priznal, že vojak pravdepodobne nekonal správne.

Predstavitelia Pentagonu tento incident odmietli komentovať, avšak veliteľ ústredného velenia generál Joseph Votel vyjadril ohľadne zverejneného videa znepokojenie.

„Pozrel som si video a som sklamaný a znepokojený z toho, že americkí občania, naši koaliční partneri, afganská vláda a Afgánci sa budú teraz domnievať, že americkí vojaci sú neľútostní a ľahostajní voči hrôzam vojny, ako aj nad utrpením nevinných ľudí," uviedol vo svojom stredajšom vyhlásení generál.

„Môžem vás ubezpečiť, že toto video nepredstavuje profesionalizmus a ľudskosť mužov a žien ústredného velenia Spojených štátov. Odmietame neprofesionálne a nepríjemné posolstvo, ktoré toto video so sebou prináša,“ pokračoval armádny veliteľ.

Ústredné velenie portálu Politico odkázalo, že v tejto súvislosti bola spustené vyšetrovanie a v dôsledku neho prisľúbilo prijať „príslušné opatrenia“.

Podľa portálu uvedené zábery pravdepodobne pochádzajú z provincii Nangarhar, kde sa v roku 2017 americkí vojaci zúčastnili bojov proti militantom z islamského štátu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti