VIDEO: Američania obdržali dodávku ruského plynu

29.01.2018 | 11:33
  0
Na druhej strane sa Spojené štáty v Európe snažia vytlačiť svoju ruskú konkurenciu.

Do prístavu v americkom meste Boston priplávala francúzska loď prepravujúca skvapalnený zemný plyn z Ruska. Dodávka LNG sa uskutočnila napriek protiruským sankciám.

Tanker francúzskej spoločnosti Engie so skvapalneným zemným plynom pochádzajúceho z ruského terminálu Jamal LNG vyplával z britského prístavu Isle of Grain začiatkom januára.

Sankcie Spojených štátov sa síce týkajú aj ruského distribútora plynu - firmy Novatek, ktorá je akcionárom projektu Jamal LNG, avšak napriek tomu nie sú v tomto prípade prekážkou. Ďalšími akcionármi tejto spoločnosti sú francúzska energetická firma Total, Čínska národná ropná spoločnosť a Fond pre hodvábnu cestu.

Portál RT upozornil, že nakoľko plyn bol zakúpený francúzskou firmou a dopravený na francúzskej lodi, ekonomické sankcie sa týmto spôsobom obišli.

V polovici februára by mala do Ameriky doraziť ďalšia dodávka skvapalneného plynu z Ruska.

Spojené štáty momentálne sústreďujú svoju pozornosť na európsky trh s energiou. Spojencom v Európskej únii ponúkajú ako alternatívu ruského LNG, svoj bridlicový skvapalnený zemný plyn.

Moskva obvinila Washington zo snahy zničiť svoju konkurenciu ekonomickými sankciami na energetické projekty. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v januári vyhlásil, že USA „nútia Európanov vzdať sa plynovodu Nord Stream 2“, ktorým by Nemci mohli dostávať lacnejší ruský plyn.

Jeho americký náprotivok Rex Tillerson sa v sobotu vyjadril, že podľa Spojených štátov projekt Nord Stream 2 podkopáva európsku energetickú bezpečnosť.

Nemeckí analytici sa však domnievajú, že primárnym cieľom Washingtonu je predávať Európe vlastný plyn.

„Energetickú bezpečnosť sme už dosiahli,“ uviedol pre RT nemecký expert na energetiku Matthias Dornfeldt. Argumentoval tým, že Európania majú veľa možností nakupovať plyn napríklad z Nórska, Alžírska, ďalších krajín združenia OPEC, ako aj zo strednej Ázie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti