Väznený americký špión bol pristihnutý v Moskve pri čine, vyhlásil Lavrov

16.01.2019 | 13:11
  0
Paula Whelana zatkli 28. decembra agenti ruskej tajnej služby FSB v moskovskom hoteli Metropol.

Američan Paul Whelan, zadržaný v decembri v Rusku pre podozrenie zo špionáže, bol pristihnutý pri čine, keď sa v moskovskom hoteli dopúšťal nezákonnej činnosti. Vyhlásil to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Whelanovo zadržanie vraj nie je nijako spojené so zámerom Moskvy vymeniť Američana za Rusov väznených v cudzine.

Whelana zatkli 28. decembra agenti ruskej tajnej služby FSB v moskovskom hoteli Metropol, keď mu údajne jeden ruský občan odovzdal mená spolupracovníkov ruských tajných služieb. Za špionáž hrozí Whelanovi, ktorý má okrem amerického aj britské, kanadské a írske občianstvo, až dvadsaťročné väzenie.

Rodina 48-ročného bývalého príslušníka americkej námornej pechoty tvrdí, že je nevinný. Whelan vraj do Ruska išiel na svadbu svojho priateľa.

Lavrov v stredu na tlačovej konferencii v Moskve poprel rozšírené špekulácie, že Rusko bude chcieť Whelana vymeniť. „Nikdy sa takými vecami nezaoberáme. Znovu opakujem, že bol zadržaný pri čine,“ konštatoval minister.

Dodal, že ruské úrady vyhovejú žiadosti amerického veľvyslanectva v Moskve a umožnia veľvyslancovi Jonovi Huntsmanovi, aby Whelana vo väznici druhýkrát navštívil. Prvý Whelanov kontakt s ambasádou povolila Moskva bezprostredne po jeho zatknutí.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti