Varšava nevidí dôvod ospravedlniť sa za premiérove výroky o židoch, ktorí sa podieľali na holokauste

20.02.2018 | 12:04
  0
Poľský šéf diplomacie uviedol, že došlo k lingvistickej chybe.

Poľská vláda sa odmietla ospravedlniť za výroky predsedu vlády Mateusza Morawieckého o "židovských spolupáchateľoch" počas druhej svetovej vojny.

Počas sobotňajšej tlačovej konferencie v Mníchove sa poľský premiér vyjadril, že niektorí židia boli spoluzodpovední za holokaust. Morawiecki v tejto súvislosti okrem židov spomenul aj Nemcov, Ukrajincov, Rusov, ale aj Poliakov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojej reakcii označil jeho slová za poburujúce.

Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz však v pondelok vyhlásil, že zámerom ministerského predsedu bolo označiť kolaborantov aj zo strany iných národov, ktorí spolupracovali s nacistickým režimom. Dodal, že výraz  „spolupáchatelia“ bol iba lingvistickou chybou, za ktorú sa nie je potrebné ospravedlňovať.

Czaputowicz poznamenal, že premiérove poznámky neboli zamerané na popieranie holokaustu, alebo na zatajovanie skutočných páchateľov. V tejto súvislosti zdôraznil, že medzi utrpením židov a príslušníkmi iných národov pod nacistickou okupáciou, nie je rozdiel.

Zdroj: bloomberg.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti