Varšava chce, aby Brusel zastavil konanie voči Poľsku

31.08.2017 | 20:22
  0
Poľsko požaduje, aby Brusel zrušil konania o porušení práva Európskej komisie, ktoré sa voči Varšave odštartovalo v júni tohto roku v súvislosti s tým, že krajina podľa eurokratov nedodržiava systém prerorozdelenia utečencov.

Naši severní susedia sú pripravení brániť svoju pozíciu na Súdnom dvore Európskej únie. Brusel v reakcii uviedol, že toto konanie nezastaví.

Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak vyhlásil, že Európska komisia (EK) neodpovedala na množstvo argumentov, ktoré jeho krajina Bruselu predložila.

“Naznačuje to, že ide o dogmatický prístup v predchádzajúcom stanovisku Komisie, okrem iného aj čo sa týka mechanizmu premiestňovania utečencov … Komisia argumenty Poľska nezohľadnila,” povedal Blaszczak. Podľa jeho názoru mechanizmus o presídlení žiadateľov o azyl má systémové nedostatky. Minister zdôraznil, že opatrenia Európskej únie znemožňujú, aby jeho krajina mohla preveriť dôveryhodnosť týchto žiadateľov.

“Paríž, Štokholm, Brusel, Manchester, Barcelona. Koľko ďalších miest sa musí stať cieľom teroristického útoku, aby sa Európska únia prebudila? Kým Európska komisia konečne pripustí zaslepené prijímanie utečencov, nám ostatným dávajú slučku okolo krku,” uviedol poľský minister. Dodal zároveň, že bezpečnostná politika je v kompetencii vlády jeho krajiny a nespadá pod Zmluvu o fungovaní Európskej únie (ZfEÚ). Vnútorná politika štátu preto podľa jeho názoru nemôže podliehať konaniu o porušení právnych predpisov EÚ.

“Keď sú ľudia svojvoľne premiestnení do určitej krajiny, často proti ich vôli, je pravdepodobné, že sa čoskoro presunú do iných členských štátov. Tento proces prebieha aj teraz a žiadatelia o azyl využívajú presídľovaciu schému ako prostriedok na ich medzinárodnú ochranu, so zámerom dostať sa neskôr do cieľovej krajiny. To je spôsobené výraznými rozdielmi v životnej úrovni medzi jednotlivými členskými štátmi,” vysvetlil Blaszczak, ktorý tak poukázal na to, že utečenci majú tendenciu usadiť sa v bohatých európskych štátoch.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti