Valné zhromaždenie OSN odsúdilo Izrael za zabíjanie Palestínčanov v Pásme Gazy

14.06.2018 | 09:17
  0
Neprešiel naopak americký návrh, ktorý zodpovednosť za násilie v Gaze pripisoval radikálnemu hnutiu Hamas.

Valné zhromaždenie OSN v stredu prijalo nezáväznú rezolúciu, ktorá odsudzuje Izrael za zabíjanie Palestínčanov z Pásma Gazy a požaduje pre Palestínčanov medzinárodnú ochranu. Neprešiel naopak americký návrh, ktorý zodpovednosť za násilie v Gaze pripisoval radikálnemu hnutiu Hamas.

Zhromaždenie so 193 členmi zasadlo mimoriadne na žiadosť arabských štátov. Za rezolúciu hlasovalo 120 štátov, proti osem a 45 sa zdržalo.

Rezolúciu predložili Palestínčania spolu s Alžírskom a Tureckom. Urobili tak potom, čo Spojené štáty podobný text vetovali v Bezpečnostnej rade. Dokumenty tejto inštitúcie sú záväzné.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová povedala, že rezolúcia neobsahuje ani zmienku o „teroristoch z Hamasu“ a je úplne jednostranná.

USA chceli, aby sa do rezolúcie pridala pasáž odsudzujúca násilie Hamasu. Najprv sa hlasovalo o tomto návrhu, ktorý však neprešiel, pretože ho nepodporili potrebné dve tretiny štátov. Za sa vyslovilo 62, proti 58 a 42 sa zdržalo.

Izraelskí vojaci od konca marca, keď sa začali protesty pri hranici medzi Gazou a Izraelom, zabili vyše 120 Palestínčanov a zranili tisíce ďalších. Hamas v Gaze vládne a Izrael aj USA ho vinia, že vyvoláva protiizraelské nepokoje a zneužíva civilistov pre vlastnú snahu o narušenie hranice. Hamas viedol s Izraelom už tri vojny.

Palestínski predstavitelia požadujú medzinárodnú ochranu pre okupovaný palestínsky národ. Akú by mala mať podobu, ale nie je jasné. Hovorí sa o pozorovateľoch aj o prípadnej mierovej misii. Generálny tajomník OSN António Guterres už skôr povedal, že na to, aby podal návrh na túto misiu, musí mať mandát Bezpečnostnej rady.

Zdroj: ČTK/pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti