Väčšina obyvateľov USA vyjadrila obavy pred pôsobením temného štátu a špehovaním zo strany vlády

20.03.2018 | 13:54
  0
Prieskum uskutočnila Monmouth University začiatkom marca.

Viac ako 70 percent Američanov verí tomu, že Spojené štáty sú ovládané tzv. temným štátom, ktorý zosobňujú nevolení predstavitelia. Najnovší prieskum odhalil aj vzrastajúce obavy pred špehovaním zo strany štátu.

Napriek tomu, že väčšina respondentov sa s pojmom „temný štát“ ešte nestretla, po oboznámení s uvedenou definíciou väčšina z nich vyjadrila presvedčenie o jeho „pravdepodobnej existencii“.

Prieskum uskutočnila Monmouth University, ktorá v dotazníku uviedla, že tzv. temný štát predstavuje schému pôsobenia nevolených vládnych a vojenských predstaviteľov, ktorí tajne ovplyvňujú politiku americkej vlády.

Presvedčenie, že tieto nevolené štruktúry disponujú v rámci formovanie americkej politiky rozsiahlymi právomocami, vyjadrilo 60 percent opýtaných.

„Zvyčajne očakávame, že názory na fungovanie vlády sa budú meniť v závislosti od toho, ktorá strana je pri moci. Voliči republikánov, ale aj demokratov sa však domievajú, že temný štát je práve tým, kto ťahá za nitky,“ vysvetlil Patrick Murray, ktorý je riaditeľom prieskumného inštitútu na Monmouth University.

O existencii temného štátu a jeho vplyve sa pravidelne vyjadruje aj americký prezident Donald Trump. V januári tohto roku obvinil štruktúry ministerstva spravodlivosti z konania na príkaz tohto zoskupenia, ktoré chránilo poradkyňu Hillary Clintonovej. Tá pri riešení vládnych záležitostí používala nezabezpečený súkromný e-mailový účet. Trump preto ministerstvo „temného štátu“ vyzval, aby v záležitosti konalo.

Bližšie v článku InfoVojny: Trump: Ministerstvo spravodlivosti je súčasťou sprisahania temného štátu

Prieskum tiež odhalil obavy amerických občanov pred sledovaním zo strany štátu. Približne 80 percent z nich verí, že americká vláda špehuje svojich obyvateľov.

„Toto je znepokojujúce zistenie. Sila našej vlády spočíva vo viere ľudí, že bude ochraňovať naše slobody. Problém sa netýka len republikánov alebo demokratov. Tieto obavy zahŕňajú celé politické spektrum,“ dodal Murray.

Prieskum sa uskutočnil medzi 2. a 5. marcom 2018.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti