V Rusku zadržali vedca podozrivého zo špionáže pre krajinu NATO

24.07.2018 | 15:05
  0
Viktor Kudriavcev je expert na dynamiku plynov a kvapalín a za svoj výskum získal v minulosti štátne ocenenie.

Ruská polícia zatkla 74-ročného oceňovaného ruského výskumného vedca v oblasti kozmonautiky Viktora Kudriavceva, ktorý je podozrivý z toho, že jednej z členských krajín NATO donášal informácie o hypersonických raketách.

Vedeckovýskumný pracovník je momentálne vo väzbe v Moskve, uviedla v utorok spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos.

Ruskí agenti vykonali uplynulý piatok razie vo vedeckovýskumnom stredisku Roskosmosu CNIIMaš (Centraľnyj naučno-issledovateľskij institut mašinostrojenija), ležiacom v meste Koroľov neďaleko Moskvy. Pri zásahu prehľadali aj kanceláriu riaditeľa strediska.

Z vyzradenia tajných informácii je podľa ruského denníka Kommersant podozrivých zhruba desať miestnych výskumných pracovníkov. Údajná špionáž sa má týkať hypersonických rakiet schopných letieť päťkrát rýchlejšie než zvuk. Podozriví by mohli byť obvinení z velezrady, za ktorú by hrozilo až 20-ročné väzenie.

Viktor Kudriavcev je expert na dynamiku plynov a kvapalín a za svoj výskum získal v minulosti štátne ocenenie. V roku 2016 sa spolu s ďalšími vedcami podpísal pod list na podporu bádateľa a dizajnéra kozmických lodí Vladimira Lapygina, ktorého usvedčili zo zrady.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo minulý štvrtok nové videá svojich špičkových zbraní. Medzi nimi predstavilo aj dva nové hypersonické raketové systémy - Kinžal a Avangard - schopné niesť jadrové hlavice.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti