V europarlamente prebieha hon na čarodejnice kvôli migračnej politike Budapešti, tvrdí hovorca maďarskej vlády

10.09.2018 | 16:36
  0
Budapešť opakovane tvrdí, že útoky z Bruselu súvisia s protiimigračnou politikou Maďarska.

Ľavicoví a liberálni poslanci Európskeho parlamentu (EP) uskutočňujú "hon na čarodejnice" zameraný voči maďarskej vláde, ktorého cieľom je umlčať hlas Budapešti v oblasti migrácie. Uviedol v pondelok v Bruseli hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, ktorého citovala agentúra DPA.

"Je to zúfalý pokus v prospech skupín promigračnej politiky, aby zatiahli Maďarsko do súdneho procesu," povedal Kovács pred novinármi.

Jeho vyhlásenie prichádza dva dni predtým, ako poslanci EP na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu budú hlasovať o správe europoslankyne Judith Sargentiniovej z frakcie Zelených. Dokument poukazuje na porušovanie hodnôt EÚ zo strany maďarskej vlády a môže viesť k aktivácii článku 7 Lisabonskej zmluvy.

Budapešť opakovane tvrdí, že útoky z Bruselu súvisia s protiimigračnou politikou Maďarska. To zastáva názor, že jediným spôsobom, ako zvládnuť migráciu do Európy, je zamedziť nelegálnym príchodom, a nie vnútorne prerozdeľovať utečencov.

"Západné členské štáty EÚ by mali rovnako zohľadňovať pozície krajiny v oblasti migrácie a viesť diskusiu založenú na spoločnom záujme namiesto na ideológii," vyhlásil Kovács. Sargentiniovej správa, o ktorej budú v stredu hlasovať europoslanci, podľa neho obsahuje "faktické chyby" a "lži" a spomína prípady, ktoré už boli medzičasom uzavreté.

Holandská europoslankyňa Sargentiniová v apríli tohto predložila návrh Výboru EP pre občianske slobody (LIBE), ktorý vyzval Radu EÚ, aby zhodnotila, či zo strany súčasnej maďarskej vlády existuje riziko vážneho porušenia hodnôt, na ktorých je založená Únia.

Výbor LIBE bol v máji 2017 poverený úlohou preskúmať situáciu v Maďarsku s možnosťou aktivácie článku, 7 odsek 1 Zmluvy o EÚ (ZEÚ). Europoslanci sa na plenárnom uznesení z mája 2017 totiž zhodli na tom, že situácia v Maďarsku odôvodňuje začatie právneho konania, čo môže viesť k sankciám pre Maďarsko, vrátane dočasnej straty hlasovacích práv v Rade EÚ.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti