V Dánsku začal platiť zákaz zahaľovania tváre

01.08.2018 | 17:12
  0
Zástancovia aj odporcovia zákona plánujú demonštrácie.

V Dánsku začína v stredu platiť zákon zakazujúci zahaľovanie tváre. Demonštrácie v tejto súvislosti plánujú zástancovia i odporcovia tohto opatrenia.

Zákon, ktorý navrhla stredo-pravá vládna koalícia, schválili dánski poslanci v máji. Dánsko sa tak pridalo k ďalším európskym krajinám, ktoré zakázali odevy zakrývajúce tvár, medzi nimi nikáb a burku.

Vláda tvrdí, že zákon nie je zameraný proti žiadnemu náboženstvu a nezakazuje moslimské šatky, turbany či tradičné židovské čiapočky. Dáni ho však ľudovo označujú ako „zákaz buriek“ a väčšinou vnímajú ako legislatívu zameranú proti odevom konzervatívnych moslimských žien. Takéto oblečenie ale v Dánsku nosí len málo moslimiek.

Za porušenie nového zákona bude hroziť pokuta 1 000 dánskych korún (133 eur). Za opakované porušenie hrozí pokuta až do výšky 10-tisíc korún (1 342 eur) alebo až šesť mesiacov za mrežami.

Pokutu alebo väzenský trest do dvoch rokov dostane aj ten, kto by nútil ženu zahaľovať si tvár. Podobné zákony už platia v Rakúsku, Francúzsku a Belgicku.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti