V Česku vzniká nový denník, stojí za ním Denník N

26.06.2018 | 16:51
  0
Nový denník bude využívať skúsenosti a systém slovenského Denníka N.

Šéfredaktorom bude Pavel Tomášek, bývalý šéfredaktor Aktuálně.cz, riaditeľom vydavateľstva Ján Simkanič z Internet Info. Členom vedenia je aj Lukáš Fila riaditeľ vydavateľstva Denníka N na Slovensku.

„Prehĺbujúca sa kríza médií, politiky a verejného života sa pre nás stala hlavnou motiváciou pre založenie úplne nového média, ktoré by ponúklo poctivú a profesionálne žurnalistiku špičkových novinárov nezávislú na politických a obchodných záujmoch svojich majiteľov,“ vysvetľujú zakladatelia dôvody vzniku nového denníka na podstránke Denníka N cesko.dennikn.sk.

Podnet k vzniku nového denníky v ČR vzišiel v slovenskom Denníku N*. "Projekt vzišiel z našej debaty s ľuďmi z Nadačného fondu nezávislej žurnalistiky (NFNZ). My sme dlhšie sondovali, či by bol v Česku o niečo ako Denník N záujem, ale vedeli sme, že by to musel robiť miestny tím. Okolo NFNZ sa nakoniec našla skupina ľudí veľmi odhodlaná projekt podporiť aj pomôcť s realizáciou a nájdením kľúčových ľudí v Česku," povedal pre Omédiách.com Tomáš Bella z vedenia Denníka N.

Nový denník bude využívať skúsenosti a systém slovenského Denníka N, ktorý založila pred tromi rokmi časť bývalej redakcie denníka SME potom, čo do neho vstúpila finančná skupina Penta. V súčasnosti má takmer 30 tisíc predplatiteľov, ktorý vznikol aj vďaka investícii spoločnosti Eset.
Obchodný model bude podobne ako pri Denníku N, má stáť primárne na platenom digitálnom obsahu ale aj na podpore na investorov.

Medzi potvrdenými investormi nového českého denníka sú Jaroslav a Silke Horákovi (Albatros Media), Martin Vohánka (W.A.G. payment solutions) a Libor Winkler (RSJ), ktorí podporujú český Nadačný fond nezávislej žurnalistiky. Podľa zakladateľov samotný fond zvažuje formu finančnej podpory tohto projektu a Zoznam investorov sa bude ďalej rozširovať. Hlavným obchodným cieľom nového denníka však je, aby sa po niekoľkých rokoch stal vďaka predplatnému plne finančne sebestačným.

„Chceme, aby za náš obsah a za naše informácie platili čitatelia, im sa budeme zodpovedať, len na nich chceme byť závislí a iba ich záujmy chceme brániť. To všetko v mene podpory liberálnej demokracie, verejnej kontroly politickej moci, občianskych slobôd, právneho štátu, kultúry a budúcnosti tejto krajiny,“ píšu zakladatelia.

Denník začne vychádzať na jeseň na webe, a je možné, že podobne ako Denník N bude vychádzať aj ako print.

Zdroj: omediach.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti