Útok na školu v meste Kerč na Kryme patrí medzi najhoršie v Európe

17.10.2018 | 17:43
  0
Vyšetrovatelia nazvali incident masovou vraždou. Predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov vyhlásil, že za útokom stojí Kyjev.

Útok na školu v meste Kerč, ktorý si vyžiadal podľa posledných správ 19 obetí, je najhorším masakrom v školách v Európe okrem teroristických útokov.

Rovnaký počet obetí mal aj útok nezamestnaného Thomasa Hamiltona, ktorý v roku 1996 postrieľal v základnej škole v škótskom meste Dunblane 16 detí a ich učiteľku. Potom sa sám zastrelil.

Útok bývalého žiaka na Gutenbergovom gymnáziu v nemeckom Erfurte si v roku 2002 vyžiadal 16 obetí, aj vtedy sa páchateľ po čine zastrelil.

Vo svete drží smutné prvenstvo v uplynulých 25 rokoch streľba študenta z Južnej Kórey Čo Sung-hua, ktorý v roku 2007 postrieľal v USA na Virginskom polytechnickom inštitúte a štátnej univerzite v Blacksburgu 32 ľudí a potom spáchal samovraždu.

Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) pôvodne v stanovisku uviedol, že šlo o explóziu, ktorú spôsobilo bližšie nešpecifikované výbušné zariadenie. Podľa nových informácií však obete podľahli strelným zraneniam.

Údajný páchateľ spáchal samovaždu

Podľa ruských vyšetrovateľov je za útok zodpovedný 18-ročný študent, ktorý si následne sám siahol na život. Úrady ho identifikovali ako Vladislava Rosljakova. Kremeľ najprv uviedol, že mohlo ísť o teroristický útok, vyšetrovatelia však teraz tvrdia, že šlo o „masovú vraždu„. Zranenia utrpelo približne 40 osôb.

Ruská stanica RBC TV robila rozhovor s kamarátom podozrivého strelca, ktorý o ňom povedal, že ich „technickú školu veľmi nenávidel“. Prezident Vladimir Putin streľbu označil za „tragickú udalosť“ a vyjadril sústrasť rodinám obetí. Podľa miestnych úradov boli obeťami najmä študenti zmienenej strednej školy, do ktorej chodilo celkovo približne 850 tínedžerov. Školy a predškolské zariadenia v meste po tragickej udalosti evakuovali.

Šéf krymského parlamentu ukazuje na Kyjev

Predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov vyhlásil, že za útokom stojí Kyjev. „Celé zlo, s ktorým sa územie Krymu potýka, pochádza od oficiálnej ukrajinskej vlády,“ vyhlásil. Rusko jednostranne anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014. Vzťahy medzi oboma krajinami ostávajú napäté, v neposlednom rade aj pre pokračujúci konflikt na východe Ukrajiny zahŕňajúci proruských separatistov.

Zdroj: ČTK / SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti