Utečeneckej kríze sa dalo predísť, kritizoval nemeckú vládu bývalý šéf migračného úradu

04.06.2018 | 12:53
  0
Zo zlyhania a nekonania obvinil aj bývalého ministra vnútra.

Nedostatočná koordinácia ministerstva vnútra počas riešenia migračnej krízy viedla k fakticky k nefunkčnosti nemeckého Spolkového úrada pre migráciu a utečencov (BAMF). Vyhlásil to jeho bývalý riaditeľ s tým, že ak by Berlín konal obozretne, mohlo sa jej predísť.

Frank-Jürgen Weise Bol šéfom BAMF v čase vrcholiacej utečeneckej krízy od októbra roku 2015 do decembra 2016. Vo svojej kritike voči nemeckej vláde uviedol, že sa ešte “nikdy vo svojej kariére nestretol s tak žalostným stavom fungovania vládnej štruktúry“. V dokumente z roku 2017, ktorý zverejnil nemecký denník Bild upozornil napríklad na nedostatok zamestnancov úradu, zastaraný softvér a neefektívne pracovné postupy v rámci BAMF. Tieto dôvody podľa neho prispeli k tomu, že úrad nedokázal efektívne bojovať s prílivom utečencov do krajiny.

Organizačné pochybenia prispeli k zlyhaniu migračnej služby a pri spracovaní žiadostí o azyl došlo k menším, ale aj k vážnym zlyhaniam až v 30 percentách prípadov.

Dopad utečeneckej krízy by mohol byť miernejší, ak by ministerstvo vnútra náležite riešilo nedostatky v rámci BAMF včas, uviedol Weise podľa Der Spiegel. „Kríze bolo možné zabrániť, ak by riadiaci orgán (ministerstvo vnútra) riadne fungoval a v roku 2014 by včas varoval. Rýchla reakcia by umožnila agentúre zamestnať ticícky ľudí …,“ upozornil ďalej.

Zo zlyhania a nekonania obvinil aj bývalého ministra vnútra Thomasa de Maiziera.

Weise predložil uvedenú správu ministerstvu vnútra a kancelárii nemeckej kancelárky začiatkom roku 2017. Pri dvoch príležitostiach sa údajne aj stretol s Angelou Merkelovou, aby túto vec prediskutovali.

Existenciu Weisovej správy priznalo rovnako ministerstvo vnútra, ako aj Merkelovej úrad s tým, že problémy migračného úradu boli predmetom diskusie spolkovej aj regionálnych vlád.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti