USA školia európske štáty, ako používať americké jadrové zbrane proti Rusku

28.02.2018 | 13:01
  0
Na konferencii OSN vo švajčiarskej Ženeve to povedal ruský šéf diplomacie.

Programy Spojených štátov, ktoré sú zamerané na školenie nejadrových mocností ohľadne používania amerických taktických nukleárnych zbraní, porušujú Zmluvu o nešírení jadrových zbraní. Oznámil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Jeho najnovšie slová opätovne zdôrazňujú kritický postoj Ruska voči USA a ich výcviku zameraného na spojencov v NATO. Spojené štáty školia európske štáty, ktoré nemajú vlastný nukleárny arzenál. Tréningový program je zameraný na to, ako používať jadrové zbrane, ktoré na ich území umiestnili Američania.

Lavrov rozmiestnenie amerických taktických jadrových zbraní na európskej pôde kritizoval. Na stredajšej konferencii OSN o odzbrojení, ktorá sa konala v Ženeve, podrobil kritike aj angažovanie nejadrových štátov do uvedených vzdelávacích programov.

„Každý by mal pochopiť, že americká armáda pripravuje armády európskych štátov, aby boli schopné používať taktické jadrové zbrane proti Rusku,“ zdôraznil ruský minister.

Spojené štáty uskladňujú v Nemecku, Belgicku, Taliansku, Holandsku a Turecku odhadom 200 jadrových bômb B61. Ide o súčasť programu Severoatlantickej aliancie o jadrovom zdieľaní. Rusko považuje prítomnosť amerických nukleárnych zbraní v iných štátoch za nepriateľské gesto. USA v súčasnosti B61 modernizujú takým spôsobom, aby sa mohla stať flexibilnejšia vo svojom používaní. Washington zároveň tvrdí, že je potrebné bojovať proti ruskému arzenálu taktických jadrových zbraní.

Ruská federácia považuje svoj nukleárny arzenál ako nevyhnutný prostriedok na ochranu pred obrovskou prevahou Severoatlantickej aliancie v oblasti konvenčných zbraní.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti