USA prišli do Afganistanu kvôli svojim rivalom, vyhlásil afganský exprezident

16.02.2018 | 12:59
  0
Hámid Karzaj v interview pre Washington Post poznamenal, že Američania neprišli do jeho krajiny na párty.

Bývalý afganský prezident Hámid Karzaj varoval Washington pred podvádzaním vlády v Kábule, pričom zdôraznil, že Biely dom by mal rešpektovať záujmy jeho krajiny.

V rozhovore pre Washington Post rozoberal afganský exprezident Hámid Karzaj predovšetkým súčasné vzťahy medzi Kábulom a Washingtonom. Svoju pozornosť tiež venoval prítomnosti americkej armády v Afganistane.

„Spojené štáty sem neprišli na párty. Nie je potrebné, aby si tu vybudovali toľko základní, len preto aby porazili zopár Talibancov. Sú tu predovšetkým z dôvodu ich veľkých rivalov v našom susedstve,“ zdôraznil Karzaj.

Poznamenal, že Američania sú v jeho krajne vítaní za predpokladu, že nebudú v rámci svojej politiky podvádzať.

Karzaj v tejto súvislosti načrtol neistú budúcnosť v Afganistane. Povedal tiež, že jeho krajina je „príliš malá a chudobná na to, aby od Spojených štátov požadovala odchod“. Dodal však, že národné záujmy Afganistanu musia byť rešpektované.

Washington Post tiež pripomenul, že keď Karzaj v roku 2014 opúšťal prezidentský úrad, odmietol podpísať dohodu o zotrvaní amerických vojakov v Afganistane. Podobne sa zachoval aj jeho nástupca Ašraf Ghaní.

Zdroj: washingtonpost.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti