USA podporili za Obamu 9 miliónmi dolárov Sorosove aktivity na šírenie demokracie v Albánsku

05.04.2018 | 12:36
  0
Uviedla to americká mimovládna organizácia Judicial Watch s tým, že Soros podkopáva slobodu nielen v Spojených štátoch, ale aj v zahraničí.

Z dokumentov zverejnených americkým ministerstvom zahraničných vecí na základe Zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA) vyplýva, že Spojené štáty podporili v Albánsku sumou 9 miliónov dolárov kampaň skupiny, za ktorou stojí miliardár George Soros.

Americká agentúra pre medzinárodný rozvoj (USAID) financovala v roku 2016 kampaň pod názvom „Spravodlivosť pre všetkých“, ktorá bola zameraná na reformu albánskeho súdneho systému a v jej pozadí stál Sorosov inštitút "East West Management Institute“. Uviedla to americká mimovládna organizácia Judicial Watch.

„Obamova administratíva v tichosti minula z prostriedkov amerických daňových poplatníkov najmenej 9 miliónov dolárov v rámci dohody s ľavicovým miliardárom Georgeom Sorosom, ktorý podporil socialistickú vládu v Albánsku,“ uviedol vo vyhlásení prezident Judicial Watch Tom Fitton.

„Soros je miliardár a nemal by dostávať prostriedky daňových poplatníkov na podporu svojej radikálnej ľavicovej agendy, ktorá podkopáva slobodu tu doma aj v zahraničí,“ dodal Fitton.

Sorosova Nadácia otvorenej spoločnosti (OSF) vo svojom vyhlásení uviedla, že táto dohoda mala za úlohu presadzovať v krajine demokraciu a ľudské práva. Hovorca OSF zároveň dodal, že celý proces sa spolitizoval.

Judicial Watch bola zvlášť kritická voči americkému veľvyslancovi v Albánsku Donaldovi Lu, ktorého dosadila Obamova administratíva a ktorého obviňuje z úzkych väzieb na Sorosa. Veľvyslanectvo v Tirane napríklad často žiadalo zástupcov Nadácie otvorenej spoločnosti, aby sa „podieľali na technickom preskúmaní“ žiadostí o financovanie zo strany USAID.

Amerického veľvyslanca Judicial Watch obvinila z toho, že podporou socialistickej vlády na úkor opozície zasahuje do albánskej politiky. Organizácia si tiež na základe Zákona o slobodnom prístupe k informáciám vyžiadala informácie o Sorosových aktivitách v Macedónsku, Rumunsku a Kolumbii.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac navrhol znížiť rozpočet na aktivity zamerané na tzv. podporu demokracie v zahraničí. Týka sa to predovšetkým organizácií ako je National Endowment for Democracy (NED) National Democratic Institute (NDI) a Medzinárodný republikánsky inštitút (IRI).

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti