USA nútia Európu vzdať sa ruského plynu

15.01.2018 | 13:41
  0
Sergej Lavrov tvrdí, že Američania ťažko znášajú ruskú konkurenciu.

Spojené štáty sa podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova obávajú férovej hospodárskej súťaže v energetickom sektore a preto brzdia realizáciu ruského projektu plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2).

„V rámci energetického sektoru existuje odveta za Nord Stream 2. Práve Spojené štáty túto otázku politizujú , čo vedie k rozdeleniu v Európe a duseniu Ukrajiny,“ vyhlásil ruský minister v pondelok.

„Washington jasne núti Európanov vzdať sa projektu Nord Stream 2 napriek skutočnosti, že dodávky plynu do Nemecka cez tento plynovod by sa v porovnaní s tranzitom cez Ukrajinu mohli skrátiť o 2000 kilometrov a náklady na tranzit by mohli byť znížené na polovicu,“ pokračoval šéf ruskej diplomacie.

Pri tejto príležitosti poznamenal, že obyvatelia Európy „sú namiesto ruského plynu nútení nakupovať oveľa drahší skvapalnený plyn zo Spojených štátov“.

Povedal tiež, že USA v rámci plynového odvetvia nedokážu zniesť prítomnosť férovej konkurencie z Ruskej federácie.

Zámerom Ruska je vybudovať plynovod Nord Stream 2, ktorý bude viesť pod Baltským morom smerom do Nemecka a zdvojnásobiť tak kapacitu existujúceho potrubia, ktorá predstavuje 55 miliárd metrov kubických ročne.

Projekt má svojich odporcov u niektorých členov EÚ, najmä z pobaltských štátov a Poľska. Uvedené krajiny sa obávajú, že plynovod zníži objem tranzitu plynu cez Ukrajinu a povedie k ruskému monopolu na európskom trhu s touto surovinou.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti