USA nám nepredali ani pušky. Vysvetlil turecký minister zahraničných vecí dôvod zbrojného kontraktu s Ruskom

12.03.2018 | 11:28
  0
Cavusoglu na adresu USA povedal, že byť silným neznamená mať patent na pravdu.

Rozhodnutie Ankary o kúpe ruských systémov protivzdušnej obrany S-400, bolo vyvolané neochotou spojencov NATO - predovšetkým zo strany USA predať moderné zbrane Turecku. Vyhlásil to turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu.

„My sme ho naliehavo potrebovali, pretože sme nemali vlastný systém protivzdušnej obrany. Dokonca sme mali problémy kúpiť od Spojených štátov obyčajné pušky kvôli obavám Kongresu,“ vysvetli Cavusoglu v exkluzívnom rozhovore pre nemecký denník Zeit.

Šéf tureckej diplomacie sa ohľadne nákupu systému S-400 vyjadril, že príslušná dohoda už bola podpísaná. Dodal, že jeho krajina bude v blízkej budúcnosti potrebovať zakúpiť aj ďalšie produkty v rámci zbrojárskeho priemyslu. „Ak však od našich spojencov nič nezískame, musíme to kúpiť od niekoho iného,“ dodal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v súvislosti s vyhrážkami Washingtonu sankcionovať Turecko vyjadril, že jeho krajina sa napriek tomu bude aj naďalej držať turecko-ruskej dohody o nákupe systému S-400.

Cavusoglu povedal, že v prípade možných sankcií zo strany USA, bude Turecko reagovať odlišným spôsobom ako to robia iné štáty. Bližšie podrobnosti však neuviedol.

„Ak budú chcieť Turecko potrestať sankciami, potom budeme reagovať inak ako Rusko alebo iné štáty. Odpovedali by sme. Nemáte dôvod sa nám vyhrážať. Sme spojencami v NATO,“ varoval turecký minister a pripomenul, že Washington sa podobným spôsobom vyhráža aj iným štátom s tým, že im diktuje od koho majú alebo nemajú nakupovať plyn.

„Tak to ale nefunguje. Byť silným vždy neznamená mať aj pravdu,“ poznamenal Cavusoglu.

Zdroj: rt.com / zeit.de


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti