USA má najvyšší dlh v histórii a dolár stratí svoje súčasné postavenie, tvrdí známy investor

24.05.2018 | 14:20
  0
Jim Rogers vidí novú alternatívu v hospodárskom zoskupení štátov BRICS.

Americký dolár je pre investorov čoraz menej atraktívnejší. Dôvodom je narastajúci americký dlh, ktorý sa vykrýva tlačením americkej meny. Uviedol to známy americký podnikateľ a investor Jim Rogers, ktorý vidí novú alternatívu v zoskupení štátov BRICS.

Rogers na stretnutí Vajdajského diskusného klubu, ktoré sa koná v rámci prebiehajúceho Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade (SPIEF 2018) povedal, že americká mena stratí postavenie hlavnej rezervnej meny vo svete ešte pred rokom 2030.

„Z dôvodu blížiacej sa turbulencie cena dolára stúpne. Po jej nadhodnotení si ľudia povedia: Amerika má najväčší dlh v dejinách a teraz tlačí svoje peniaze čo najrýchlejšie,“ pokračoval investor.

Z toho dôvodu sa podľa jeho názoru budú ľudia pozerať na to, čo robí Brazília, Rusko, Čína, India, Irán a ďalšie rozvojové krajiny. „Práve teraz vytvárajú konkurenčnú menu, takže alternatíva voči doláru bude pochádzať z krajín, ktoré podliehali vplyvu USA, ale teraz majú dostatok možností, aby s tým niečo urobili,“ povedal Rogers.

Na margo Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky vyhlásil, že obe organizácie boli po desaťročia politicky závislé na Spojených štátoch a z dôvodu svojich chybných rozhodnutí by podľa neho mali byť zrušené.

Americký investor upozornil, že najväčšou hrozbou pre hospodársku stabilitu nášho sveta sú obchodné vojny a sankcie. „Svet počas dejín zistil, že uzatváranie sa je zlé a otváranie dobré,“ doplnil na záver pre RT Jim Rogers.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti