USA idú pre kauzu Skripaľ sankcionovať Rusko, Moskva žiada dôkazy

09.08.2018 | 11:36
  0
Moskva označila sankcie za drakonické a dodala, že americká vláda k ich uvaleniu pristupuje na základe falošného tvrdenia.

Spojené štáty dospeli k záveru, že nervovo paralytický jed proti ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Julii použilo Rusko. Oznámila to v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie amerického ministerstva zahraničia. Washington kvôli tomu proti Rusku vyhlási sankcie.

Nové americké sankcie proti Rusku nadobudnú platnosť 22. augusta alebo blízko tomuto dátumu, oznámilo americké ministerstvo.

Spojené štáty k rozhodnutiu o zodpovednosti Ruska podľa ministerskej hovorkyne Heather Nauertovej dospeli v pondelok s využitím amerického zákona o kontrole a likvidácii chemických a biologických zbraní. O tom, aké konkrétne dôkazy Američanov presvedčili, sa vo vyhlásení Nauertovej nič nehovorí.

„Po použití nervovej látky novičok v pokuse o vraždu britského občana Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie Skripaľovej Spojené štáty 6. augusta dospeli k záveru … že vláda Ruskej federácie použila chemické alebo biologické zbrane v rozpore s medzinárodným právom,“ uvádza sa vo vyhlásení. Sankcie nadobudnú platnosť po zverejnení v úradnej správe, pravdepodobne okolo 22. augusta.

Moskva: USA neposkytli Rusku dôkazy

Spojené štáty neposkytli Rusku nijaké dôkazy, ktorými by mohli objasniť uvalenie sankcií súvisiace s otravou Skripaľa a jeho dcéry. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského veľvyslanectva vo Washingtone, o ktorom v noci na štvrtok informovala agentúra Interfax. Píše sa v ňom tiež, že ruská ambasáda navrhla zverejniť korešpondenciu v tejto záležitosť. Odpoveď na túto žiadosť však zatiaľ nedostala.

Veľvyslanectvo označilo sankcie za „drakonické“ a dodalo, že vláda USA k ich uvaleniu pristupuje na základe „falošného“ tvrdenia, že „ruská vláda použila“ nervovoparalytickú látku novičok proti občanovi Británie a jeho dcére.

Fakty či dôkazy, ktoré by to potvrdzovali, neboli Rusku poskytnuté, hovorí sa vo vyhlásení, ktoré spresňuje, že americká strana sa odvoláva na dôverné materiály. USA však deklarovali, že majú dostatok informácií, ktorý im umožnil dospieť k záveru „o vine Ruska“, dodalo ruské veľvyslanectvo.

Dve fázy sankcií

Televízia NBC oznámila, že v súlade so zákonom citovaným Nauertovou majú mať sankcie dve fázy. Druhá má nasledovať po troch mesiacoch, ak Rusko neposkytne záruky, že nabudúce chemické alebo biologické zbrane nepoužije a vysloví súhlas s inšpekciou OSN.

Prvá fáza sankcií, ktorá má vstúpiť do platnosti v auguste, sa podľa NBC bude týkať obchodnej výmeny a finančných transakcií. Bude ale mať len obmedzený vplyv, pretože sa bude prekrývať s inými sankciami, vyhlásenými proti Rusku predtým.

Podstatne väčší vplyv by mala druhá fáza sankcií. Znížila by úroveň diplomatických stykov, zakázala by ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot prevádzkovať lety do USA a prakticky by zastavila všetku obchodnú výmenu.

Skripaľa a jeho dcéru tento rok v marci v juhoanglickom Salisbury priotrávil armádny jed novičok, ktorý sa vyrábal v Sovietskom zväze. Obaja boli v kritickom stave hospitalizovaní, ale postupne sa z otravy zotavili a žijú na neznámom mieste v Spojenom kráľovstve. Britské tajnej služby z útoku proti Skripaľovcom obviňujú Rusko, ktoré podiel na incidente odmieta.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti