USA budú akceptovať Asada do roku 2021

12.12.2017 | 13:45
  0
Americký týždenník New Yorker napísal, že Washington bol vyblokovaný zo sýrskeho mierového procesu Tureckom, Ruskom a Iránom.

Americká administratíva je pripravená akceptovať vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada až pokiaľ sa v roku 2021 neuskutočnia v krajine prezidentské voľby. S odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov Spojených štátov a EÚ to uviedol americký magazín New Yorker. Všetko však na druhej strane bude závisieť od toho, kto v roku 2020 vyhrá prezidentské voľby v USA.

Uvedený postoj je v rozpore s predchádzajúcimi vyhláseniami Washingtonu podporujúcich stanovisko sýrskej opozície, ktorá ako súčasť krízového riešenia vyzýva Asada na odstúpenie. V dôsledku najnovšieho vývoja v regióne však porážka teroristickej skupiny islamský štát znovu vyvolala intenzívne diskusie o budúcnosti Sýrie a politického riešenia situácie v krajine.

Po viac ako šiestich rokoch konfliktu dostal Damask pod kontrolu väčšinu územia, ktoré dovtedy ovládali povstalci, militanti a opozícia.

Podľa New Yorkeru boli z mierového procesu Spojené štáty odsunuté na vedľajšiu koľaj Ruskom, Iránom a Tureckom. Tieto tri štáty sú totiž garanti mierového urovnania situácie v Sýrii prostredníctvom rozhovorov v kazažskom hlavnom meste Astana.

Vzhľadom na politickú a vojenskú realitu americkí predstavitelia údajne rozhodli, že prechod politickej moci v Sýrii bude závisieť od volieb v krajine, ktoré sa budú konať pod záštitou OSN.

V pondelok sa v Ženeve obnovilo ôsme kolo mierových rozhovorov po tom, ako sa sýrska vládna delegácia vrátila za rokovací stôl. Minulý týždeň totiž z dôvodu požiadavky predstaviteľov opozície aby Asad odstúpil, predstavitelia Damasku z rokovaní odišli.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti