USA a Turecko sa dohodli na normalizovaní vzájomných vzťahov

16.02.2018 | 13:27
  0
Novinárom to oznámili ministri zahraničných vecí oboch krajín.

Washington a Ankara sa dohodli na zlepšení bilaterálnych vzťahov, ktoré sú v "kritickej fáze“. Po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom to uviedol jeho turecký náprotivok Mevlut Cavusoglu.

Podľa jeho vyjadrenia USA a Turecko súhlasia s vytvorením mechanizmu na riešenie zložitých otázok medzi oboma krajinami.

Šéf americkej diplomacie zdôraznil, že obe krajiny majú v Sýrii spoločný cieľ napriek tomu, že v súčasnosti Turecko vykonáva vojenskú operáciu proti kurdským milíciám, ktoré Spojené štáty podporujú. Prisľúbil tiež, že USA budú kurdské sýrske demokratické sily (SDF) podporovať limitovaným spôsobom. Chrbtovú kosť SDF tvoria kurdské milície - Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktorých Turecko považuje za teroristickú organizáciu.

Tillerson tiež uviedol, že "prvoradou prioritou" je otázka sýrskeho mesta Manbídž, kde Turecko hrozí uskutočniť ofenzívu. Mesto je ovládané Kurdmi a americká armáda ho využíva na podporu kurdských operácií proti islamskému štátu.

Američania už pred tým prišli s plánom vytvoriť pohraničné sily o veľkosti 30 tísíc mužov, z ktorých polovicu by tvorili členovia SDF. Minister Cavusoglu teraz požaduje od USA záruky, aby sa napätie v oblasti nestupňovalo.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti