USA a EÚ odsudzujú konanie Ruska, Kremeľ obviňuje Západ zo zaujatosti

28.11.2018 | 20:46
  0
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vytkol Spojeným štátom a krajinám EÚ údajnú prílišnú zhovievavosť voči Kyjevu. Amerického zvláštneho splnomocnenca pre ukrajinský konflikt Kurta Volkera označil za nekritického obhajcu provokácie Kyjeva.

Washington nemá dôvod neveriť tvrdeniu Kyjeva, že lode ukrajinského námorníctva sa počas kerčského incidentu nachádzali v medzinárodných vodách. Uviedol to v stredu osobitný predstaviteľ Spojených štátov pre Ukrajinu Kurt Volker. Informovala o tom agentúra AP.

Volker pred reportérmi v Berlíne vyhlásil, že ukrajinské lode boli na spätnej ceste do Odesy, "keď ich začali prenasledovať ruské lode, ktoré ich následne napadli". Ďalej dodal, že "neexistuje žiadne predstaviteľné ospravedlnenie pre použitie sily v takomto kontexte".

Vedenie Ukrajiny zverejnilo dokumenty, ktoré údajne dokazujú prítomnosť ukrajinských lodí v medzinárodných vodách počas nedeľňajšieho incidentu. Americký diplomat dané dokumenty okomentoval tvrdením, že hoci zatiaľ nemá k dispozícii nezávislé vyhodnotenie zo Spojených štátov, údaje sú podľa neho "relatívne jasné".

Predstavitelia Európskej únie medzitým vyzvali Rusko, aby obnovilo slobodu plavby cez Kerčský prieliv a umožnilo tak východnej Ukrajine prístup k svetovým moriam.

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis v tomto smere uviedol, že "medzinárodné právo zaväzuje Ruskú federáciu k umožneniu slobodnej plavby cez Kerčský prieplav všetkým plavidlám". "Preto od Ruska očakávame, že slobodu plavby obnoví," vyjadril sa Dombrovskis, pričom tiež apeloval na Rusko, aby okamžite vydalo zajaté lode a prepustilo ukrajinských námorníkov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov podľa informácií agentúry AFP v stredu v Ženeve odsúdil vyhlásenia EÚ a Spojených štátov. Taktiež obvinil Spojené štáty, že si údajne provokatívne kroky Ukrajiny "vychutnávajú".

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Lavrov kritizuje zhovievavosť Západu voči Kyjevu

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu v Ženeve vytkol Spojeným štátom a krajinám EÚ údajnú prílišnú zhovievavosť voči Kyjevu. Amerického zvláštneho splnomocnenca pre ukrajinský konflikt Kurta Volkera označil za nekritického obhajcu provokácie Kyjeva.

Lavrov v stredu o Ukrajine hovoril po stretnutí so svojím švajčiarskym náprotivkom Ignaziom Cassisom v Ženeve, kde sa koná konferencia OSN o pomoci Afganistanu.

„Vo Washingtone a niektorých európskych hlavných mestách sú ochotní sa podieľať na akýchkoľvek výstrelkoch kyjevského režimu,“ vyhlásil Lavrov podľa agentúry DPA.

Aktuálnu eskaláciu napätia v Čiernom mori ruský minister opäť označil za provokáciu Ukrajiny.
Lavrov v stredu takisto obvinil zo zaujatosti amerického splnomocnenca pre Ukrajinu Volkera. Podľa šéfa ruskej diplomacie je to „jasný a nekritický obhajca“ všetkých provokácii Kyjeva.

V aktuálnej kríze od nedele vyzvali západné štáty Rusko aj Ukrajinu k upokojeniu situácie. „Výzvy i voči Ukrajine sú jednoznačným potvrdením viny Kyjeva za incident,“ citovala Lavrova agentúra Interfax.

Zdroj: aktuality.sk / ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti