USA a Británia chcú, aby Organizácia pre zákaz chemických zbraní mohla obviniť konflikné strany

27.06.2018 | 14:28
  0
Nezávislosť OPCW však mnohí spochybňujú.

Snaha Veľkej Británie posilniť Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) o právomoc prisúdiť vinu, slúži záujmom Západu pri hľadaní možností ako ospravedlniť nové útoky proti Damasku. V rozhovore pre RT to vyhlásil investigatívny novinár Rick Sterling.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa využila údajné chemické útoky v Sýrii ako zámienku na uskutočnenie dvoch odvetných úderov proti Damasku bez dôkladného vyšetrovania oboch incidentov. Prvý bol odpoveďou na útok chemickými zbraňami v apríli roku 2017 v sýrskom meste Chán Šajchún. Washington zaútočil v reakcii na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát pri meste Homs. Druhý úder nasledoval po ďalšom údajnom útoku chemickými zbraňami v meste Dúmá neďaleko hlavného mesta Damask, ktorý sa odohral 7. apríla tohto roku. Spojené štáty spoločne s Veľkou Britániou a Francúzskom bombardovali v reakcii sýrske vládne ciele.

Moskva opakovane kritizovala spoločný vyšetrovací mechanizmus (JIM) OPCW-OSN za nesprávny prístup vo vyšetrovaní, ako aj z nejasného formulovania záverov v správe. Mandát JIM vypršal vlani v novembri, po niekoľkých neúspešných pokusoch Bezpečnostnej rady OSN o rozšírenie jeho právomoci.

„Jedným z problémov je, že OPCW nie je ochotná v niektorých prípadoch ísť na miesto činu a taktiež nepredkladá dôkazy, ktoré by boli v rozpore so západnými tvrdeniami,“ poznamenal Sterling.

Napriek opakovaným zlyhaniam expertov z OPCW ohľadne nezávislosti vyšetrovania chemických útokov v Sýrii, sa bude v Haagu v najbližšom čase rozhodovať o rozšírení ich mandátu. Medzi navrhovanými právomocami je oprávnenie vyhlásiť akúkoľvek stranu konfliktu zodpovednú za ktorýkoľvek chemický incident.

Sterling poukázal na to, že OPCW sa vo svojich správach spolieha na vyhlásenia sýrskej opozície. „Je preto logické spochybňovať objektivitu a nezávislosť OPCW,“ dodal.

Všetky najnovšie správy OPCW boli vo veľkej miere založené na údajoch z otvorených zdrojov, svedeckých výpovedí, videozáznamoch a fotografií, ktoré poskytli tzv. umiernené povstalecké skupiny a kontroverzné mimovládne organizácie, ako napríklad Biele Helmy.

Ako dodal Sterling, v snahe zvrhnúť sýrsku vládu tvrdeniami o použití chemických zbraní, zohrala v tomto svoju úlohu aj OPCW.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti