Ukrajincom v dôsledku konfliktu s Ruskom klesol hrubý domáci produkt o 50 percent

12.12.2017 | 13:56
  0
Najnovší výskum ukazuje, že úroveň životného štandardu ukrajinských občanov je v rámci celej Európy najhoršia.

Zo zverejnených údajov Texty.org.ua vyplýva, že priemerný ukrajinský pracovník zarába len 190 eur za mesiac, alebo len o niečo viac ako 220 dolárov. Najvyšší priemerný čistý plat je podľa analytikov vo Švajčiarsku. Priemerný Švajčiar zarobí po zdanení okolo 5-tisíc dolárov mesačne.

Ukrajinský minister hospodárstva Stepan Kubiv v novembri priznal, že po tom ako Rusko zakázalo dovoz spotrebného tovaru z Ukrajiny, tamojšia ekonomika prišla o 15 miliárd dolárov ročne. Uvedená suma predstavuje takmer pätinu hrubého domáceho produktu (HDP) štátu.

Súčasný hrubý domáci produkt Ukrajiny je 93 miliárd dolárov. Pred Západom podporovanou revolúciou na konci roka 2013 sa hrubý domáci produkt našich východných susedov pohyboval na úrovni 183 miliárd dolárov. Dvojnásobok súčasného stavu!!!

V roku 2016 prestala fungovať zóna voľného obchodu medzi Ukrajinou a Ruskom v rámci obchodného bloku Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). SNŠ je medzinárodná organizácia združujúca väčšinu z bývalých zväzových republík Sovietskeho zväzu. V súčasnosti ho tvorí 11 nezávislých štátov. Okrem toho obe krajiny – Rusko aj Ukrajina uplatňujú vzájomné embargo na dovoz určitého spotrebného tovaru. Kyjev v súčasnosti s Európskou úniou obchoduje v rámci spoločnej zóny voľného obchodu. Táto vzájomná dohoda sa však evidentne nepremietla do pozitívneho hospodárskeho výsledku Ukrajiny, aj keď mnohí Ukrajinci tomu verili. Postupne im však začína dochádzať, že prevratom v štáte sa v podstate stali rukojemníkmi geopolitických záujmov západných mocností.

Na ilustráciu uvádzame, že septembrové údaje Štatistického úrade SR hovoria o tom, že priemerná mzda na Slovensku stúpla v roku 2017 na 944 eur. Najvyššia úroveň priemernej mesačnej mzdy bola v odvetví finančných a poisťovacích činností, čiže v oblastiach ktoré netvoria žiadne hodnoty a ťažia len z nastaveného systému úrokov a finančných špekulácií.

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti