Ukrajina zakázala vstup do krajiny všetkým ruským mužom vo veku 16 až 60 rokov

30.11.2018 | 13:25
  0
Rusko v tejto súvislosti neprijme protiopatrenia.

Ukrajina zakázala vstup na svoje územie ruským mužom vo veku 16-60 rokov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok na Twitteri oznámil, že toto opatrenie bolo prijaté s cieľom zabrániť Rusom vo vytvorení "súkromných armád" bojujúcich na ukrajinskom území. Informovala o tom agentúra AP.

Zákaz sa nebude vzťahovať len na striktne vymedzené výnimky udelené z humanitárnych dôvodov.

K takémuto opatreniu Ukrajina pristúpila v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo tri lode ukrajinských námorných síl spoločne s 24 členmi ich posádok. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii naň schválil ukrajinský parlament vyhlásenie stanného práva v desiatich oblastiach na hraniciach krajiny.

Moskva neprijme odvetné opatrenia voči Ukrajine

Rusko neuvalí odvetné opatrenia voči Ukrajine, ktorá zakázala vstup na svoje územie ruským mužom vo veku 16-60 rokov. Oznámila to v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Podľa agentúry AP Zacharovová obvinila ukrajinskú vládu z realizácie politiky, ktorá ubližuje obyčajným ľuďom.

Porošenko hovorí o zhromažďovaní ruských tankov na hraniciach

Moskva doposiaľ odoláva výzvam na prepustenie zadržaných Ukrajincov, pričom ruský prezident Vladimir Putin trvá na tom, že ruské sily mali právo lode skonfiškovať. Porošenko sa o zajatých námorníkoch vyjadril ako o "vojnových zajatcoch" a vyzval Putina, aby ich prepustil. Medzinárodné spoločenstvo by malo takéto výzvy podporiť.

Porošenko zároveň v piatkovom rozhovore pre stanicu Sky News vyhlásil, že má dôkazy o zhromažďovaní ruských tankov na hraniciach s Ukrajinou. Sky News ukázal i letecké zábery, na ktorých sa podľa neho tanky zoraďujú pozdĺž hranice - v blízkosti ruského muničného skladu.

Zdroj: aktuality.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti