Tusk: Európa musí kontrolovať, kto na jej územie smeruje

27.06.2018 | 15:22
  0
Predseda Európskej rady varoval, že stále viac ľudí sa domnieva, že len vláda tvrdej ruky vyrieši migračný problém.

Európania musia mať kontrolu nad tým, kto vstupuje na európske územie, to je predpoklad akejkoľvek skutočnej politiky riešiacej migračnú problematiku. Pred štvrtkovým summitom EÚ to prezidentom a predsedom vlád európskeho bloku napísal v liste predseda Európskej rady Donald Tusk.

Ľudia v únii si to podľa neho želajú nie kvôli tomu, že by sa z ničoho nič stali xenofóbmi a chceli sa ohradiť múrmi voči zvyšku sveta, ale preto, že úlohou každej politickej autority je presadzovať právo, chrániť územie a hranice.

Migračná problematika bude jednou z kľúčových tém neformálnej večere šéfov štátov a vlád krajín EÚ v Bruseli. Hoci sú teraz počty migrantov mieriacich do Európy predovšetkým z Afriky najnižšie za niekoľko rokov, táto téma opäť dominuje domácej politickej debate v mnohých krajinách, napríklad v Nemecku ohrozuje pozíciu kancelárky Angely Merkelovej.

Tusk v liste pripomenul, že čísla prichádzajúcich sú o 96 percent nižšie ako v čase vrcholiacej migračnej krízy v októbri 2015. Ku skutočnej ochrane vonkajšie hranice sú ale potrebné niektoré ďalšie kroky, myslí si predseda Európskej rady.

Na summite sa preto bude podľa Tuska prvýkrát diskutovať o myšlienke zriadiť “regionálne vyloďovacie platformy mimo Európy", kam by mali smerovať migranti zachránení v Stredozemnom mori. Podrobnosti plánu sú ešte v začiatkoch a teraz ich presne nepoznajú ani samotní diplomati, ktorí pripravujú závery štvrtkovej schôdzky.

Tusk v liste, v ktorom premiérov a prezidentov na rokovania pozval, tiež spomína potrebu mať v budúcom viacročnom finančnom rámci nástroj umožňujúci boj proti nelegálnej migrácii. Tretím bodom, ktorý považuje za dôležitý, je posilnenie spolupráce s krajinami odkiaľ migranti pochádzajú a s tými štátmi, cez ktoré títo ľudia na ceste do Európy prechádzajú. Únia by tak podľa Tuska mala potvrdiť trvajúci podporu líbyjskej pobrežnej stráži, aby mohla v plnej miere kontrolovať dianie v pobrežných vodách krajiny.

Bývalý poľský premiér v liste pred summitom lídrov krajín bloku upozorňujeaj na vznik nových politických hnutí, ktoré sľubujú "jednoduché odpovede na najzložitejšie otázky". Tusk varoval, že stále viac ľudí v Európe sa domnieva, že len vláda tvrdej ruky, s protieurópskym a protiliberálnym duchom, s autoritárskymi tendenciami môže migráciu zastaviť. "Ak občania uveria, že len oni ponúkajú efektívne riešenia migračnej krízy, uveria aj ďalším veciam, ktoré hovoria. V stávke je veľa a času nie je moc," napísal Tusk.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti