Turecký prezident Erdogan obvinil Merkelovú z nacistických metód

19.03.2017 | 19:35
  0
Narážal tým na rozhodnutie nemeckých úradov, ktoré v uplynulých týždňoch zakázali účasť viacerým tureckým ministrom na mítingoch tureckej menšiny na podporu referenda o ústavných zmenách.

Ankara 19. marca - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú z "nacistických metód". 

Erdogan ešte začiatkom marca použil obdobný výraz aj pre celé Nemecko, ktoré obvinil z používania "nacistických praktík". Dnes toto obvinenie prvýkrát adresoval aj samotnej kancelárke.

Erdoganove vyhlásenia súvisia s rozhodnutiami viacerých nemeckých miest nepovoliť vystúpenia predstaviteľov tureckej vlády na politických zhromaždeniach tureckej menšiny.

"Keď ich nazveme nacistami, cítia sa (Európania) nepríjemne. Spoločne sa zjednotia v prejavoch solidarity. Obzvlášť Merkelová," povedal dnes Erdogan v Istanbule. 

"Avšak práve ty zavádzaš nacistické metódy," odkázal Erdogan v turečtine Merkelovej, pričom jej tykal. "Voči komu? Voči mojim tureckým bratom - občanom Nemecka, a tiež voči bratom ministrom," dodal. 

Narážal tým na rozhodnutie nemeckých úradov, ktoré v uplynulých týždňoch zakázali účasť viacerým tureckým ministrom na mítingoch tureckej menšiny zvolaných na podporu referenda o ústavných zmenách. Toto referendum v prípade úspechu zabezpečí tureckému prezidentovi Erdoganovi väčšie právomoci.

Erdogan dnes povedal tiež to, že spor Ankary s viacerými európskymi krajinami v posledných dňoch ukázal, že sa otvorila nová kapitola v ich pretrvávajúcom boji voči Turecku. Európu tiež obvinil z podporovania zakázaných teroristických skupín. 

Turecko rozhnevala aj sobotňajšia prokurdská demonštrácia vo Frankfurte, ktorú nemecké úrady povolili aj napriek tomu, že mnohí z účastníkov niesli symboly zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Na tomto proteste proti Erdoganovi sa zišlo asi 30.000 ľudí. 

Berlín zase pobúrilo uväznenie Deniza Yücela, spravodajcu nemeckého periodika Die Welt s dvojakým turecko-nemeckým občianstvom, ktorý je v Turecku obvinený za údajné členstvo v teroristickej organizácii, zneužívanie údajov a teroristickú propagandu.

Zdroj: TASR


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti