Turecko sa pridalo k ďalším štátom a zbavuje sa dolára

20.04.2018 | 17:19
  0
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zaujal tento týždeň kritický postoj voči americkej mene.

Ankara sa podľa tureckých médií rozhodla vrátiť domov všetko svoje zlato uložené v americkej Federálnej rezervnej banke (FED). V posledných rokoch premiestnilo Turecko zo zahraničia 220 ton zlata. Minulý rok doviezla krajina naspäť z USA 28,7 ton žltého kovu.

Celková výška tureckých zlatých rezerv sa odhaduje na 564 ton, čo predstavuje sumu približne vo výške 20 miliárd dolárov. Ankara disponuje 11. najväčšími zásobami zlata vo svete. Pred ňou sa nachádza Holandsko. India je v rebríčku na 12. mieste. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zaujal tento týždeň kritický postoj voči americkej mene, keď povedal, že medzinárodné pôžičky by sa mali poskytovať v zlate a nie v dolároch.

„Prečo poskytujeme všetky pôžičky v dolároch? Použime predsa inú menu. Navrhujem, aby boli pôžičky poskytované vo forme zlata,“ povedal Erdogan počas prejavu na Kongrese globálneho podnikania v Istanbule 16. apríla.

„Používaním doláru je svet vždy pod tlakom výmenného kurzu. Mali by sme uchrániť štáty a národy pred týmto tlakom na výmenný kurz. Zlato nebolo nikdy počas histórie nástrojom útlaku,“ zdôraznil turecký líder.

Turecká líra zaznamenala 11. apríla rekordný pokles voči doláru.

Turecko je ďalšou krajinou, ktorá z USA sťahuje svoje zlato. Táto vlna odštartovala v roku 2012, keď Venezuela oznámila, že premiestni 160 ton zlata v celkovej hodnote 9 miliárd dolárov. Nemecká spolková banka požiadala o vrátenie 300 ton vzácneho kovu. Americká Federálna rezervná banka (FED) v svojej reakcii uviedla, že proces repatriácie bude trvať sedem rokov. Zo Spojených štátov stiahlo svoje zlaté rezervy aj Holandsko. Ide o 122,5 ton zlata.

„Centrálne banky začali s repatriáciou už pred niekoľkými rokmi, ešte predtým, ako sme tu mali Brexit, Katalánsko, Trumpa, AfD (Alternatíva pre Nemecko) alebo rastúce napätie medzi eurokratmi v Bruseli a štátmi východnej Európy," povedal Claudio Grass zo švajčiarskej agentúry pre drahé kovy.

Podľa neho sa svet stáva čoraz menej centralizovaným. „Ak budeme nasledovať tento trend, ďalším krokom by mohlo byť ešte väčšie rozdelenie na menšie jednotky ako je národný štát. S takouto geopolitickou fragmentáciou prichádza aj decentralizácia moci.“

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti