Turecko reagovalo na novú migračnú politiku rakúskej vlády a varovalo pred vojnou medzi kresťanmi a moslimami

11.06.2018 | 15:14
  0
Vláda vo Viedni minulý týždeň nariadila uzavretie siedmich mešít v krajine.

Odhodlanie Rakúska zatvoriť v krajine mešity a vyhostiť imámov „financovaných zo zahraničia“ vyvolalo hnev u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten v tejto súvislosti varoval medzi vojnou medzi kresťanmi a moslimami.

„Obávam sa, že tieto opatrenia, ktoré prijal rakúsky premiér, poženú svet do vojny medzi krížom a polmesiacom,“ povedal Erdogan vo svojom nedeľňajšom prejave. Polmesiac symbolizuje od nepamäti islamské náboženstvo.

„Hovoria, že z Rakúska vykopnú našich náboženských predstaviteľov. Myslíte si, že nebudeme reagovať, ak niečo také urobia. My s tým budeme musieť niečo spraviť,“ dodal prezident.

Minulý týždeň nariadila rakúska vláda uzavretie siedmich mešít v krajine a v rámci svojho „boja proti politickému islamu“. Spolkový kancelár Sebastian Kurz vyhásil, že „paralelné spoločnosti, politický islam a tendencie k radikalizácii nemajú v našej krajine miesto“.

Ankare sa však tieto výroky nepáčia. „Rozhodnutie Rakúska zatvoriť sedem mešít a vyhostiť imámov je odrazom islamofóbnej, rasistickej a diskriminačnej vlny v tejto krajine,“ komentoval situáciu Erdoganov hovorca Ibrahim Kalin. Podľa jeho vyjadrenie chce rakúska vláda týmto krokom vytĺcť politický kapitál.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti