Trumpova politika povedie k pádu NATO, vyhlásil bývalý nemecký minister obrany

13.07.2018 | 13:47
  0
Willy Wimmer priznal, že Severoatlantická aliancia priniesla do Európy naspäť vojnu.

Nútenie európskych spojencov zvyšovať obranné výdavky, spolupráca s Ruskom a rovnako aj obchodná politika Donalda Trumpa povedú k ukončeniu fungovania NATO. V rozhovore pre RT to vyhlásil bývalý nemecký minister obrany Willy Wimmer.

Americký prezident svojou kritikou na adresu európskych štátov, ako aj výčitkami voči Nemecku za nákup zemného plynu Ruska, zašiel podľa neho až príliš ďaleko.

„Ak by nejaká západoeurópska vláda nasledovala predstavy Washingtonu, ich vlastní občania by ich vykopli z úradu. Medzi Západoeurópanmi neexistuje žiaden pocit, že by Ruská federácia predstavovala vojenskú, ekonomickú alebo politickú hrozbu, ktorá by ospravedlnila správanie prezidenta Trumpa v Bruseli,“ predpovedal bývalý nemecký politik.

„Jedinou odpoveďou na správanie Spojených štátov by bol koniec NATO,“ varoval Wimmer. V tejto súvislosti poznamenal, že takýto výsledok si európske vlády neželajú.

Nemecký exminister obrany ďalej povedal, že Aliancia stráca v ostatných rokoch medzi Európanmi. Dôvodom je predovšetkým americká vojenská politika, ktorá spustila reťazec udalostí zasahujúcich v negatívnom zmysle Európu.

„Pokiaľ bude NATO pokračovať vo svojej politike, stratí všetku podporu, ktorú malo v minulosti. Západoeurópske obyvateľstvo už nie je ochotné podporovať anglosaské vojny. Keď sa pozrieme na migračnú krízu v západnej Európe, je to priamo spojené s vojnami NATO v Afganistane a Mali,“ dodal bývalý člen nemeckej exekutívy.

„NATO sa stalo zastaraným v okamihu prijatia Parížskej charty v novembri roku 1990, že v Európe už nebude žiadna vojna. A NATO prinieslo vojnu späť do Európy,“ upozornil Wimmer.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti