Trumpov zať hovoril v Jeruzaleme o mieri. Izraelskí vojaci medzitým zabili desiatky Palestínčanov

14.05.2018 | 16:44
  0
Palestínska vláda to označila za masaker.

Poradca amerického prezidenta Jared Kushner vo svojom prejave pri príležitosti otvorenia amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme vyhlásil, že obidve strany izraelsko-palestínskej mierovej dohody by z nej mohli získať viac ako do nej vložia.

Proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme protestovali v pondelok desaťtisíce Palestínčanov. Na hranici s pásmom Gazy prišlo v dôsledku streľby izraelskej armády o život najmenej 41 z nich a ďalších 1900 osôb utrpelo zranenia. Palestínska vláda to označila za masaker.

„Domnievame sa, že obe strany môžu získať viac, ako do toho vložia - aby všetci ľudia mohli žiť v mieri - uchránení pred nebezpečenstvom, bez strachu a s možnosťami splniť si svoje sny,“ oznámil Kushner.

Kushner ako manžel Trumpovej dcéry Ivanky pochválil svojho svokra za to, že po desaťročiach úsilia sa mu nakoniec podarilo presunúť americké veľvyslanectvo z metropoly Tel Aviv do mesta Jeruzalem. Pripomenul, že súčasný americký prezident na rozdiel od svojich predchodcov v úrade svoj sľub dodržal.

Rozhodnutie o presťahovaní veľvyslanectva sa považuje za obrovské víťazstvo Izraela na úkor vôle Palestínčanov. Izrael vo vojne z roku 1967 anektoval východný Jeruzalem, ktorý v prípade dosiahnutia mierovej dohody chce Palestína vyhlásiť za hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti