Trumpov exporadca údajne klamal FBI

01.12.2017 | 19:37
  0
Americký súd tvrdí, že Michael Flynn zavádzal o svojom telefonáte s ruským veľvyslancom.

Bývalý poradca americého prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť Michael Flynn bol americkým súdom uznaný za vinného z dôvodu, že Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) klamal o svojom rozhovore s americkým veľvyslancom, ktorý sa uskutočnil v decembri roku 2016.

Zverejnený dokument súdu hovorí o tom, že Flynn poskytol FBI o telefonickom rozhovore so Sergejom Kisľakom ”falošné, fiktívne a podvodné vyhlásenie”.

Flynn rezignoval z funkcie Trumpovho poradcu približne mesiac po tom, ako americké ministerstvo spravodlivosti varovalo, že môže byť vystavený vydieraniu z dôvodu jeho vzťahov s Ruskom.

Uvedená záležitosť sa týka jeho telefonátu s ruským ambasádorom v čase, keď vtedajší prezident Barack Obama nariadil niektorým ruským diplomatom opustiť  Spojené štáty a následne rozhodol o zamedzení prístupu k diplomatickému majetku Ruskej federácie v Spojených štátoch.

Flynn bol súdom uznaný za vinného vo veci falošného tvrdenia, keď tvrdil, že Kisľaka nežiadal, aby sa veľvyslanec v reakcii na sankcie, ktoré Spojené štáty voči Rusku uplatnili, vyhol eskalácii situácie. Obvinený bol taktiež z toho, že federálnych agentov zavádzal tvrdením, že “si nespomína, že by mu ruský veľvyslanec hovoril o umiernenej reakcii Ruskej federácie v súvislosti s jeho požiadavkou”.

Flynn vo svojej výpovedi FBI podľa súdu vyhlásil, že "nežiadal ruského veľvyslanca, aby odložil svoje rozhodnutie a počkal na verdikt Bezpečnostnej rady OSN”. Americké spravodajské služby uvedený telefonát podľa spravodajského portálu RT odpočúvali. Médiá sa o ňom dozvedeli v januári tohto roku a Michael Flynn následne zo svojej funkcie rezignoval vo februári.

Vo svojom piatkovom vyhlásení bývalý Trumpov poradca uviedol, že bol “neoprávnene obvinený z vlastizrady a iných nehoráznych činov a že sa rozhodol spolupracovať s osobitným právnym zástupcom v záujme svojej rodiny a krajiny”.

Podľa Ty Cobba, ktorý je právnym zástupcom Bieleho domu, uvedená žaloba “umožní celú záležitosť objasniť”. Flynnove zavádzajúce vyhlásenia, ktoré poskytol FBI podľa Cobba "odzrkadľujú podobné vyhlásenia, ktoré exporadca poskytol americkej administretíve, čo v konečnom štádiu viedlo k jeho abdikácii”.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti