Trump začal vojnu proti Deep State. Odobral bezpečnostnú previerku bývalému šéfovi CIA

16.08.2018 | 11:26
  0
Brennan viedol CIA za predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Patrí k hlasným Trumpovým kritikom.

Portál ECHO 24 priniesol bezprecedentnú informáciu. Donald Trump splnil svoje varovanie a odobral bezpečnostnú previerku Johnovi Brennanovi, bývalému riaditeľovi ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Oznámila to v stredu hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, ktorá citovala z Trumpovovho vyhlásenia. Ako dôvod uviedla, že Brennan využíval svoj prístup k utajovaným informáciám, aby „rozdeľoval a zasieval chaos“ do Trumpovej administratívy.

Brennan viedol CIA za predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Patrí k hlasným Trumpovým kritikom.

„Pán Brennan v poslednej dobe zneužil svoje postavenie bývalého vysokého amerického úradníka s prístupom k vysoko citlivým informáciám a urobil na internete a v televízii niekoľko nepodložených a urážlivých obvinení a divokých výpadov voči tejto administratíve,“ citovala Sandersová z Trumpovovho vyhlásenia.

Brennan, ktorý v súčasnosti pôsobí ako bezpečnostný analytik televízie NBC, patrí k hlasným Trumpovým kritikom. Napríklad po nedávnom rusko-americkom summite kritizoval, podobne ako rad ďalších, Trumpove vystúpenie na tlačovej konferencii v Helsinkách. Brennan uviedol, že to možno označiť za vlastizradu. Trump sa pred novinármi podľa niektorých nedokázal prezidentovi Vladimirovi Putinovi postaviť, pokiaľ ide o ruskú úlohu v amerických voľbách.

Odstránenie previerky Brennana prichádza len deň potom, čo Brennan Trumpa opäť kritizoval na Twitteri. „Je zarážajúce, ako často nedodržiavate minimálne štandardy slušnosti, zdvorilosti a čestnosti. Zdá sa, že nikdy nepochopíte, čo to znamená byť prezidentom, ani čo to obnáša byť dobrým, slušným a čestným človekom. Ako deprimujúce a nebezpečné pre náš národ,“ napísal Brennan v utorok.

K odobratie previerky Brennana vyzval minulý mesiac aj republikánsky senátor Rand Paul, ktorý Brennana obvinil, že „zarába milióny dolárov vyzraďovaním tajností mainstreamovým médiám, ktoré ich využívajú k útokom na Donalda Trumpa„.

Trumpove rozhodnutie je bezprecedentné. Prípad, kedy by prezident niekomu odobral bezpečnostnú previerku, americké dejiny podľa médií nepoznajú.

Mnohí upozorňujú, že Trump v minulosti neodobral bezpečnostnú previerku ani svojim bývalým poradcom, ktorí boli usvedčení z klamstva. Napríklad to neurobil ani v prípade bývalého bezpečnostného poradcu Bieleho domu Michaela Flynna, ktorý zamlčal svoje utajované kontakty s Rusmi.

Trump v júli pohrozil odobratím bezpečnostných previerok viac bývalým americkým činiteľom. Sandersová dnes uviedla, že odobratie previerok ďalším osobám „sa momentálne zvažuje„.

Minulý mesiac médiá špekulovali, že by Trump mohol odobrať previerky napríklad bývalému riaditeľovi Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Michaelovi Haydenovi, bývalému riaditeľovi spravodajských služieb Jamesovi Clapperovi či bývalej bezpečnostnej poradkyni Bieleho domu Susan Riceovej.

Zdroj: slobodnyvyber.sk / echo24.cz


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti