Trump vyzval štáty sveta, aby rozhodovali o svojich osudoch samostatne

20.09.2017 | 19:03
  0
Netýka sa to však Severnej Kórey, Iránu, Sýrie a Venezuely.

Prezident Spojených štátov Donald Trump predniesol na pôde Valného zhromaždenia OSN svoj prvý prejav, v ktorom štátom sveta odkázal, aby v prvom rade dávali do popredia svoje vlastné záujmy. Na druhej strane oznámil, že Amerika sa nestotožňuje s režimami v štátoch ako sú Sýria, Irán, Severná Kórea alebo Venezuela.

Všeobecnej rozprave 72. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku predsedal slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Vo svojom prejave v sídle OSN americký prezident vyhlásil, že Spojené štáty budú navždy veľkým priateľom sveta a zvlášť spojencov Washingtonu. Upozornil však na to, že jeho krajina sa nemôže nechať ďalej zneužívať alebo vstupovať do jednostranných dohôd, z ktorých nemá žiadny úžitok.

“Pokiaľ budem stáť v čele tohto úradu, budem v prvom rade brániť americké záujmy,” predniesol Trump v príhovore 19. septembra

“V Amerike sa nesnažíme vnucovať nikomu svoj pohľad na život … V Amerike vládnu a rozhodujú občania … Nebol som zvolený, aby som vzal moc, ale aby som ju odovzdal americkému ľudu, kam aj patrí. V zahraničných záležitostiach obnovujeme tento základný princíp suverenity,” dodal šéf Bieleho domu.

Po slovách o suverénnom práve štátov sveta rozhodovať samostatne o svojich vnútroštátnych záležitostiach, skritizoval prezident vlády v Severnej Kórei, Sýrii, Iráne a Venezuele.

Severokórejský režim obvinil z bezohľadnej snahy získať jadrové zbrane a označil ho ako zvrátený. Varoval zároveň, že v prípade ak bude KĽDR ohrozovať Spojené štáty a ich spojencov, nebude iná možnosť než “Severnú Kóreu úplne zničiť”.

Z Iránu sa podľa jeho slov stal hospodársky rozvrátený štát, ktorého hlavným vývozným artiklom je násilie. Vládu v Teheráne pri tejto príležitosti obvinil z podpory terorizmu.

Vládny režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada označil za zločinecký. Znova pripomenul, že za aprílový útok chemickými zbraňami nesie zodpovednosť súčasné sýrske zriadenie.

Nevynechal ani príležitosť vyjadriť svoj názor na situáciu vo Venezuele, kde podľa jeho slov priviedla tamojšia vláda svoj štát na pokraj skazy. Americký prezident označil súčasný stav v krajine ako neprijateľný a obyvateľov Venezuely vyzval na úplné obnovenie demokracie a politických slobôd.

Kritika uvedených štátov evidentne korešpondovala s prechádzajúcimi vetami o suverénnom práve rozhodovať o vnútorných záležitostiach krajín samostatne. Samozrejme v úvodzovkách. Taký je však súčasný charakter politiky Spojených štátov, a pokiaľ nebude eliminovaný vplyv tzv. kriminálneho Syndikátu na vládu vo Washingtone, bude americký prezident naďalej len hovorcom Spojených štátov korporátnych …

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti