Trump vyzval ministra spravodlivosti, aby okamžite zastavil vyšetrovanie ruského zasahovania do volieb

01.08.2018 | 17:04
  0
Šéf Bieleho domu tvrdí, že ide o zmanipulovaný hon na čarodejnice a vyšetrovateľ Mueller je v konflikte záujmov.

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteri vyzval ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, aby bezodkladne zastavil pátranie po ruskom vplyve na americké prezidentské voľby vedené zvláštnym vyšetrovateľom FBI Robertom Muellerom.

Trump to napísal v jednom zo svojich ranných tweetov.

Hon na čarodejnice

"Je to príšerná situácia a Sessions by mal tento zmanipulovaný hon na čarodejnice okamžite zastaviť, aby to našu krajinu ďalej nešpinilo," napísal prezident.

Mueller, bývalý šéf americkej kriminálnej ústredne FBI z rokov 2001 až 2013, podľa neho chce okolo svojho vyšetrovania vzbudiť ilúziu objektivity a je v "totálnom" konflikte záujmov.

Prezident v tweete vyčítal Muellerovi, že členom jeho tímu bol agent Peter Strzok, usvedčený zo zaujatosti voči Trumpovi. Za Strzokovým odchodom z Muellerovej skupiny totiž stálo zverejnenie textových správ, ktoré si pred predvlaňajším voľbami vymieňal so svojou milenkou, advokátkou FBI Lisou Pageovou. Písal v nich o potrebe zabrániť Trumpovmu víťazstvu.

Strzok chcel zabrániť zvoleniu prezidenta a nikdy nemal byť zapojený do vyšetrovania, stojí v Trumpovom tweete. "Mueller takých chlapcov chráni," napísal.

Konflikt s ministrom

Trump, ktorý Muellerovo vyšetrovanie v posledných dňoch kritizuje stále ostrejšie, pred týždňom diskusiu o zasahovaní Ruska do amerických volieb označil za "veľký podvod". Sessionsa, ktorý Trumpa vehementne podporoval od samého začiatku jeho prezidentskej kampane, šéf Bieleho domu čím ďalej viac napáda a verejne vyjadruje ľútosť nad tým, že ho do svojej vlády povolal.

Sám Trump Muellera podľa väčšiny právnych expertov z vyšetrovania ruského vplyvu na voľby odvolať nemôže. Nemôže to de facto urobiť ani Sessions, ktorého k tomu prezident tak rázne vyzýva.

Minister spravodlivosti už vlani v marci vyhlásil, že sa vzdáva dohľadu nad činnosťou Muellerovho tímu vzhľadom k možnému konfliktu záujmov. Nevypovedal totiž v parlamente pravdivo o podrobnostiach svojich kontaktov s ruskými diplomatmi.

Dohľad nad vyšetrovaním tak prevzal Sessionsov námestník Rod Rosenstein. Práve jeho by Trump mohol k odvolaniu Muellera vyzvať. Ak by Rosenstein odmietol vyhovieť a namiesto toho sám rezignoval, môže Trump po Sessionsovom odvolaní vymenovať úradujúceho ministra spravodlivosti, ktorý prezidentov pokyn splní a Muellera odvolá.

Cesta k Muellerovmu odvolaniu je pre Trumpa podľa amerických komentátorov o to zložitejšia, že akýkoľvek mocenský zásah do vyšetrovania FBI by poslanci, demokrati i republikáni, vnímali ako krajne nežiadúci precedens. Uvažovali by v takom prípade o ústavnej žalobe, ktorá by mohla Trumpa pripraviť o prezidentský úrad.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti