Trump: USA sú Aliancii oddané, ale ak spojenci nenavýšia výdavky, nastane peklo

12.07.2018 | 13:41
  0
Šéf Bieleho domu bližšie nešpecifikované hrozby zmiernil na záver summitu.

Americký prezident Donald Trump priamo na rokovaní šéfov štátov a vlád NATO s prezidentmi Ukrajiny a Gruzínska nečakane vzniesol požiadavku, aby aliančné krajiny už do januára budúceho roka zvýšili svoje obranné výdavky na dve percentá hrubého domáceho produktu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa agentúry Reuters Trumpovu požiadavku potvrdila a vyzvala na rokovanie len lídrov 29 členských krajín v sprievode jedného ministra, "aby sa nehádali pred partnermi".

Merkelová po mimoriadnej schôdzke novinárom povedala, že všetci jej účastníci nakoniec vyjadrili jasný záväzok voči NATO. Vysvetlila, že o tejto požiadavke sa diskutuje už mesiace. „Dali sme jasne najavo, že k tomu smerujeme,“ uviedla kancelárka a dodala, že Nemecko je druhým najvyšším prispievateľom aliancie čo do počtu vojakov.

Trump podľa dobre informovaného zdroja dnes spojencom na stretnutí s prezidentmi Ukrajiny a Gruzínska pohrozil, že ak do januára všetci nenavýšia svoje výdavky na obranu na vytúžené dve percentá, „nastane peklo“.

Agentúra DPA dokonca píše o hrozbe zo strany šéfa Bieleho domu, že Spojené štáty pôjdu v otázkach obrany svojou cestou. Či myslel prezident USA svoje hrozby vážne a čo mieni urobiť v prípade nesplnenia jeho požiadaviek, nie je podľa DPA jasné. Teoreticky by bolo možné napríklad zredukovanie aktivít USA v rámci aliancie, v najkrajnejšom prípade však aj ich odchod z NATO.

Trump: USA sú aliancii oddané

Podľa diplomatov však Trump nehovoril priamo o možnosti odchodu Spojených štátov z NATO, pohrozil vraj len bližšie neurčeným „jednostranným postupom“.

Trump bližšie nešpecifikované hrozby zmiernil na záver summitu. Vyhlásil, že Severoatlantická aliancia je teraz silnejšia ako pred dvoma dňami, lebo spojenecké krajiny súhlasili s tým, že rýchlo zvýšia svoje výdavky na obranu. USA sú podľa neho aliancii oddané a nie je potrebné, aby jeho krajina NATO opúšťala.

Ruský prezident Vladimir Putin je pre Trumpa ako reprezentant Ruskej federácie konkurentom. Americký prezident to povedal s tým, že si neželá, aby bol Putin pre Európu bezpečnostnou hrozbou. Práve preto podľa neho existuje Severoatlantická aliancia.

Trump tiež vymenoval niekoľko tém, ktoré chce s Putinom prebrať na blížiacej sa schôdzke v Helsinkách. Nechýba medzi nimi dianie na Ukrajine či sýrska kríza. Ideálnym výsledkom by však bola „likvidácia jadrových zbraní všade vo svete“, povedal s nadsádzkou. Nevylúčil, že by sa s Putinom mohli stať v budúcnosti priateľmi.

Prezident USA spája bezpečnosť s obchodným sporom

Trump ešte vo štvrtok ráno na twitteri zopakoval svoju predstavu, že spojenci by na obranu mali perspektívne vydávať dokonca štyri percentá HDP.

Americký prezident tak dnes obnovil svoj stredajší útok, ktorý smeroval v prvom rade na Nemecko, ktoré podľa neho žiada ochranu pred Ruskom platenú Spojenými štátmi, zároveň však do Moskvy posiela miliardy za ruský plyn.

Trump opakovane spája otázku bezpečnosti a obrany s gradujúcim obchodným sporom medzi USA a Európou. Urobil to aj dnes ráno, keď v ďalšej zo sérii poznámok na twitteri uviedol, že USA platia „desiatky miliárd dolárov, príliš dotujú Európu“, ale na obchode vraj zároveň výrazne prerábajú.

Už v roku 2014 sa na summite vo Walese spojenci dohodli, že do roku 2024 dostanú svoje obranné výdavky na dve percentá HDP, tento rok by sa na túto hranicu malo podľa aliančných údajov dostať osem krajín.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti