Trump: Som najmenej rasistický človek, s akým ste kedy robili rozhovor

15.01.2018 | 13:06
  0
Takto sa bránil americký prezident v súvislosti s obvineniami o tom, že je rasista.

Americký prezident Donald Trump odmietol tvrdenie, že je rasistom. Jeho výrok o špinavých dierach, ktorý vyslovil údajne na adresu Haiti a afrických štátov, vyvolal vo svete vlnu kritiky.

„Nie som rasista. Som najmenej rasistický človek, s akým ste kedy robili rozhovor, to vám môžem povedať,“ vyhlásil v nedeľu šéf Bieleho domu vo svojom sídle na Floride, kde večeral s lídrom republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Kevinom McCarthym.

Prezident pri tejto príležitosti oznámil, že je „ochotný a schopný“ dosiahnuť dohodu o ochrane prisťahovalcov, ktori sa do Spojených štátov dostali ako deti. Príslušný program pod skratkou DACA prijala Obamova administratíva a jeho cieľom je ochrana mladistvých pred deportáciou.

Program DACA je však podľa amerického lídra  „pravdepodobne mŕtvy“, a to kvôli údajnej neochote demokratov uzavrieť dohodu.

„Sme pripravení, ochotní a schopní dohodnúť sa na DACA, ale nemyslím si, že demokrati chcú dohodu uzavrieť ... Demokrati sú tí, ktorí nedokážu dospieť k dohode,“ vyhlásil v nedeľu Trump.

Trump odmietol, že by použil výraz špinavé diery, avšak priznal, že jeho vyjadrenie počas štvrtkového stretnutia so zákonodarcami v Bielom dome, kde sa diskutovalo o DACA, bolo ostré. Zatiaľ čo niektorí z účastníkov schôdzky, vrátane demokratického senátora Dicka Durbina, trvajú na tom, že Trump použil uvedené slová, iní to popreli alebo povedali, že si nemôžu spomenúť na presnú terminológiu.

Jeho výrok vyvolal vo svete, ale aj v Spojených štátov vlnu pobúrenia. Viacerí jeho oponenti ho označili za rasistu a štáty, o ktorých sa údajne zmienil žiadajú od prezidenta ospravedlnenie.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti